Cestující mají nárok na kompenzaci za zpožděný let, i když aerolinky tvrdí opak

Nejprve srážka letadla s ptákem, poté nutná pauza personálu. To jsou podle letecké společnosti důvody, proč se let z Tuniska zpozdil o téměř 19 hodin. Cestující podle aerolinky nemají nárok na kompenzaci, jelikož jde o mimořádnou okolnost. To ale podle odborníků není zcela pravda.

Při zpoždění letu je totiž podle rozhodnutí Evropského soudu třeba odečíst zdržení skutečně způsobené mimořádnou událostí a jejími důsledky.

"Ten čas nad rámec, například že se střídaly směny nebo například nebyl zrovna vhodný technik, který by to vyřešil, tak tento čas už není možný počítat do té mimořádné okolnosti. To znamená, pokud to zpoždění po odečtu bylo více než dvě hodiny, tak už ti cestující mají právo na náhradu škody," vysvětlil advokát Ondřej Zelenka.

[chooze:article;value:562045]

​Cestující mají navíc při zpoždění delším než dvě hodiny nárok na občerstvení. "Globálně toto letecké společnosti moc nezajišťují. To znamená, že cestující si většinou zařídí na vlastní náklady to občerstvení a následně to může požadovat k proplacení po té letecké společnosti," uvedl specialista na reklamace ze společnosti ClaimCloud Petr Tomeček. Je ale třeba schovat si všechny účtenky.

"Určitě budeme kompenzace žádat po tom všem, co jsme tam zažili. Že jsme seděli bez jídla, bez pití, děti tam brečely. Nikdo nám nedal deky. Za celé čekání jsme tam všichni utratili minimálně přes 50 euro na osobu," popsala jedna z cestujících.

"Co jsem tak počítal, tak bychom od nich oba měli dostat nějakých 400 euro. Pokud oni toho nebudou schopný, dám to k soudu," prohlásil další cestující. Když se cestujícím nepodaří s leteckou společností dohodnout, mohou požádat o pomoc Úřad pro civilní letectví.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.