Cestující vyletěli ze sedadel ke stropu. Pilot přiznal ztrátu kontroly nad letadlem

Hrozivý let z australského Sydney do novozélandského Aucklandu, při kterém se při propadu letadla zranilo kolem 50 lidí, je stále předmětem vyšetřování. Podle jednoho z cestujících, který promluvil pro portál CNN, mohla za incident chyba ovládání.

Brian Jokat, kterého CNN vyslechla, těsně před propadem letadla podřimoval. "Když jsem otevřel oči, několik lidí bylo prakticky přilepených ke stropu a pak spadlo na podlahu. To jsem si uvědomil, že nejsem ve filmu, že se mi to nezdá. Během okamžiku jsme se propadli asi o 150 metrů," popisoval Jokat.

[chooze:article;value:545738]

​Kromě děsivého pádu ale let pokračoval normálně. Když letadlo přistálo, navštívil pilot pasažéry. "Vysvětlil nám, že na chvilku ztratil kontrolu nad letadlem. Že prý všechny ukazatele a ovládání najednou přestaly fungovat, ale po chvilce znovu naskočily," dodal Jokat.

Letecká společnost LATAM, jejíž letadlo Boeing 787-9 Dreamliner se v pondělí propadlo za letu, uvedla, že let měl technické problémy. V případu zahájila vyšetřování, které má odhalit přesnou příčinu náhlého propadu.

Vyšetřování se soustředí převážně na pilotovo sedadlo. Podle portálu Air Current se totiž při incidentu náhle pohnulo, což by mohlo být jedním z důvodů, proč se letadlo náhle propadlo. Pilot by totiž mohl omylem strhnout ovládání. Jinou možností je krátkodobý zkrat, který by mohl ovládání na chvíli vyřadit z provozu.

Na pražské letiště se muselo kvůli závadě vrátit letadlo společnosti Smartwings:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.