Cestující z Číny se při cestě do Prahy musí prokázat testem. Češi ale mají výjimku

Ministerstvo zdravotnictví zavádí od 16. ledna změny v opatření pro cestující z Číny. Ti se musí nově prokazovat negativním PCR nebo antigenním testem na covid-19, a to v případě, že v zemi pobývali v posledních 14 dnech více než 12 hodin.

Tato povinnost se ale nevztahuje na občany České republiky a jejich rodinné příslušníky, kteří cestují s nimi. Výjimka se týká i občanů Evropské unie s trvalým či přechodným pobytem v ČR a jejich rodinných příslušníků. Test nemusí předkládat ani personál letadla a držitelé diplomatického pasu.

[chooze:article;value:484489]

​Ministerstvo zdravotnictví bere situaci ohledně výskytu covidu-19 v Číně velmi vážně. "Ačkoliv Česká republika nemá zavedené přímé lety, je naším cílem maximálně chránit zdraví našich občanů. Reagujeme proto rychle na doporučení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí pro státy EU a zavádíme povinnost prokázat se před odletem z Číny testem," řekl za centrální řídicí tým Josef Pavlovic.

Nová opatření pro cestující z Číny zatím platí do konce ledna. Následně ministerstvo vyhodnotí jejich efektivitu. V rámci restrikcí chce ale pracovat koordinovaně s unijním postupem.

Podle dat ministerstva v Česku přibylo v minulém týdnu celkem 1 929 pozitivních případů. Nejvíce nemocných hlásily hygienické stanice v pondělí, kdy objevily 630 nových pacientů. Víkendová čísla se držela výrazně níž, v sobotu přibylo 34 pozitivních, v neděli 25.

Česko hlásí velký nárůst respiračních onemocnění. Zasáhnout může opět covid:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.