ČEZ hlásí rekordní zisk. Vydělal přes 80 miliard

Polostátní energetická firma ČEZ zveřejnila výsledky svého hospodaření za rok 2022. V době energetické krize si připsala čistý zisk ve výši 80,7 miliardy. V roce 2021 to bylo jen 9,9 miliardy. 

"Dosažený zisk za rok 2022 indikuje rekordní dividendu pro akcionáře. V případě stanovení dividendy na horní hranici intervalu platné dividendové politiky by mezi akcionáře bylo rozděleno 63 miliard korun. Pro majoritního akcionáře Českou republiku by to znamenalo příjem 44 miliard Kč," uvádí firma. O konkrétní výši rozděleného zisku rozhodne valná hromada. Včetně daní a odvodů by ale ze společnosti do státní kasy mělo přitéct asi 100 miliard.

[chooze:article;value:494464]

"Zaznamenal jsem, že ČEZ vykázal rekordní zisk, ale ještě jsem neměl možnost projít si čísla do detailu a podívat se, jak a ve kterých oblastech byl zisk primárně tvořen. Udělám to v nejbližších dnech," sdělil k úspěchům ČEZ ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). 

Tento rok už ale ČEZ takové zisky neočekává. Může za to nová daň z nadměrných tržeb výroby a takzvaná windfall tax, tedy daň z neočekávaných zisků. Ta ČEZ a jeho akcionáře připraví o desítky miliard korun, které potečou přímo do státní kasy. Dohromady si stát touto cestou přijde na asi 30–40 miliard. To znamená, že pokud se bude ČEZ dařit podobně jako v loňském roce, vydělá si asi 40 miliard.

Zestátnění ČEZ je rozsudek smrti pro český trh a firmy, tvrdí šéf burzy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.