ČEZ je o krok blíže k rozšíření Dukovan. Od Síkely získal územní rozhodnutí

Největší energetický projekt v historii České republiky je o krok blíže ke svému uskutečnění. Napomohlo tomu územní rozhodnutí ministerstva průmyslu a obchodu. To firmě Elektrárna Dukovany II, která je dceřinou společností ČEZu, umožní postavit dva nové jaderné bloky.

Pro projekt za více než 160 miliard je to dobrá zpráva. "Tímto krokem jsme úspěšně splnili další z milníků harmonogramu příprav. Je to i jasný signál pro všechny uchazeče v rámci probíhajícího tendru na výstavbu nových jaderných zdrojů, že povolovací proces je naplňován," řekl generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.

[chooze:article;value:526729]

Soutěž o obří zakázku má tři uchazeče, kteří měli až do posledního říjnového dne, tedy do úterka, aby podali své finální nabídky. Jedná se o francouzskou firmu EDP, jihokorejský KHNP a americký Westinghouse. Zájem měly původně i firmy z Ruska a Číny, kvůli bezpečnostním problémům je ale vláda odmítla.

Firma EDF už svou finální nabídku podala. Oznámila to veřejně v budově ČEZu v Praze, kde také prohlásila, že věří ve své vítězství v tendru. Stejně tak už svou nabídku přednesli i KHNP a Westinghouse.

Česká vláda považuje rozvoj jaderné energetiky za důležitou součást rozvoje českého průmyslu. "Budoucí výroba elektřiny bude stát jak na obnovitelných zdrojích energie, tak na jaderné energetice. Jedná se o stabilní a bezemisní zdroj, který bude významným prvkem energetické bezpečnosti a soběstačnosti České republiky," řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Žádost o vydání územního rozhodnutí, které je k zahájení stavby nových bloků nezbytné, podal ČEZ už v roce 2021. Samotný tendr zahájil ČEZ až loni v březnu. Nyní se bude rozhodovat mezi kandidáty, kteří podají energetické firmě své nabídky.  

V Dukovanech chtějí stavět nový jaderný reaktor. Bude stát nejméně 160 miliard:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.