ČEZ zlevní energie dvěma milionům zákazníků. Sníží se cena elektřiny i plynu

Po zlevnění fixovaných produktů přišla řada i na ty nefixované. Společnost ČEZ v pondělí oznámila, že od začátku příštího roku klesne cena elektřiny a plynu téměř dvěma milionům zákazníků, kteří neměli zafixované ceny energií. Elektřina bude levnější přibližně o 20 procent, za plyn domácnosti zaplatí o 30 procent méně, než je stanovený cenový strop. 

"U elektřiny ušetří oproti stropu přes tisíc korun na megawatthodinu bez DPH, u plynu přes 700 korun bez DPH," řekl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. Zákazníci se o nic nemusejí starat, změna ceny podle společnosti proběhne automaticky. 

Za megawatthodinu elektřiny od 1. ledna bez DPH zaplatíme 3 960 korun. Cena plynu se bude pohybovat na 1 790 korunách za megawatthodinu. "Domácnost v bytě, která elektřinou pouze svítí a vaří, příští rok při průměrné spotřebě tři megawatthodiny ročně ušetří oproti letošním zastropovaným cenám na obchodní složce téměř 3 800 korun včetně DPH," dodala mluvčí skupiny ČEZ Alice Horáková. 

[chooze:article;value:526364]

Domácnosti, které využívají elektřinu k topení, mohou s novou cenou ušetřit až 25 tisíc. Pokud lidé topí plynem, s novými cenami jim v peněžence oproti současným cenám zůstane až 17 tisíc. ČEZ už v tomto roce čtyřikrát zlevňoval. Podobně tomu bylo ale i u ostatních dodavatelů energií, například u innogy či Centropolu. O tom, s jakými cenami do topné sezony vstupují dodavatelé energií, jsme psali zde

Od 1. listopadu zlevní energie rovněž Moravské naftové doly (MND). Týkat se to bude 170 000 zákazníků. Plyn budou MND nabízet za 2 289 korun s DPH za MWh, tedy o 11 procent méně než nyní. Elektřina pak zlevní o devět procent na 5 190 korun za MWh s DPH, informovala v tiskové zprávě mluvčí společnosti Dana Dvořáková. 

"Obliba fixací v posledních měsících prudce roste. U elektřiny tvořily letos v září fixace 67 procent nově uzavřených smluv, u plynu dokonce přes 80 procent. Zákazníci, kteří mají u ČEZu smlouvu na dobu neurčitou, mohou na nabízené fixované produkty přejít v podstatě okamžitě a nevztahuje se na ně obvyklá tříměsíční výpovědní lhůta," uvedla Horáková. 

Kromě snižování cen ale domácnosti zasáhne i zdražení. To od ledna příštího roku způsobí znovuzavedení poplatku za obnovitelné zdroje, který megawatthodinu zdraží o 599 korun s DPH. Tento poplatek lidé platili od roku 2014 do loňského října, kdy ho kvůli vysokým cenám energií začal hradit stát. 

Nad dostavbou Dukovan je stále více otázek. ČEZ posunul termín pro dodání nabídek (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.