Chaos a zmařené cíle. Známý ruský propagandista kritizuje "speciální operaci"

Bývalý náměstek ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko zveřejnil na svém twitteru část ruského debatního pořadu Pravo znať! V něm vystoupil také ruský propagandista Maxim Jusin, který měl rozsáhlý a kritický projev ke "speciální operaci", jak Rusové označují válku na Ukrajině.

Jusin rozebral krok po kroku cíle konfliktu na Ukrajině tak, jak byly prezentovány před necelým rokem. Jako první okomentoval plán na demilitarizaci Ukrajiny: "Takže ukrajinská armáda je podle mnohých názorů více bojeschopná než před deseti měsíci, dostala západní zbraně, o jakých se jí předtím ani nesnilo. Takže je jasné, že demilitarizace se moc nepovedla."

Dále přišla na řadu denacifikace: "Velitelé pluku Azov zajatí v Mariupolu neskončili před soudem, ačkoliv to bylo plánováno. Byli vyměněni (za ruské zajatce, pozn. red.). A obecně popularita jejich idejí je větší než jindy."

[chooze:article;value:476623]

​Moc se podle Jusina nedařilo ani v otázce bezpečnosti Ruska: "S přistoupením Finska a Švédska se NATO dostane velmi blízko k Petrohradu a tradiční ruské oblasti, jako je Voroněžská, Bělgorodská a Kurská. A to ani nezmiňuji Krym, jsou pod neustálým ostřelováním. To jsme si před rokem ani nedokázali představit."

Nakonec zmínil bezpečnost obyvatel Donbasu: "Podle představitelů Doněcké lidové republiky zemřelo za rok 2001 (zde byl pravděpodobně myšlen rok 2021, pozn. red.) sedm civilistů. Nyní nemáme přesné statistiky, ale bylo mi řečeno, že už byl zmíněn počet 1 100 mrtvých civilistů po 24. únoru. A to nebyli započítáni obyvatelé Doněcké lidové republiky, kteří se přidali k armádě a padli. Mimo to, fronta se od Doněcku příliš nevzdálila a ostřelování pokračuje. Takže jde vše podle plánu, nebo už nastal čas uznat, že ne vše se daří, a poupravit plány, nebo alespoň oficiální vyjádření?"

Zde se můžete podívat na vystoupení Maxima Jusina. Video je v ruštině s anglickými titulky:

https://twitter.com/Gerashchenko_en/status/1615080819164434432?t=xcogE9qMKIIUGVI2UpdAJA&s=19

Otevřený dopis

Na chaos a problémy na frontě upozornil ruský bloger Dva Majora. Ten sepsal krátký otevřený dopis pro ministerstvo obrany. Kritizuje například pozdní vyplácení mezd, kdy vojáci nedostanou ani celou výplatu, nebo "zašantročování" dokumentů s informacemi či údaji, které se nehodí.

V dopise navrhuje zajištění lepší výbavy pro vojenské lékaře a lepší péči o zraněné nebo lepší zařazení nově mobilizovaných vojáků na základě jejich předcházející služby či výcviku.

Zmínil také, že ruští vojáci na frontě často používají civilní auta místo armádních vozidel, která mají mít přiřazená podle oficiálních dokumentů. Chybí podle něj i náhradní díly a opraváři.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.