Chaos kolem přijímaček. Ministerstvo objasnilo, jak je to s novými pravidly

Žáky, kteří se chystají na střední školu, by od příštího roku měly čekat velké změny. Zájemci o vzdělávání v uměleckých oborech ale podávají přihlášky už letos, termín mají do konce listopadu. Dostanou se tak do poněkud zvláštní situace, kdy budou přijímacím procesem procházet za dvou různých podmínek zároveň. 

"Přihlášky do oborů s talentovou zkouškou podají uchazeči letos ještě podle stávající platné legislativy," sdělila TN.cz mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová. To znamená, že přihlášky budou papírové. Tedy zatím. Příští rok, pokud novela vstoupí v platnost, se podle Fojtové jejich přihlášky budou doplňovat i do přihlášky podávané ke 20. únoru (tj. termín pro standardní obory bez talentové zkoušky). 

[chooze:article;value:510540]

​To proto, aby se dostaly do připravovaného informačního systému, který má za cíl digitalizovat přijímací zkoušky. "A také aby se o přijetí i do oborů vzdělání s talentovou zkouškou rozhodlo ve stejný okamžik jako do ostatních oborů vzdělání, a odpadla tím procedura zpětvzetí zápisových listů z talentových oborů do ostatních oborů vzdělání (zápisové lístky již nebudou potřeba)," doplnila Fojtová. 

Žáci, kteří budou podávat přihlášky už nyní v listopadu, budou mít možnost se hlásit až na pět škol. Dvě přihlášky si podají na obory s talentovou zkouškou, a pokud budou chtít, do února si mohou podat další tři přihlášky na obory bez talentové zkoušky.

Novela totiž zvyšuje počet neuměleckých středních škol, na které se může každý uchazeč hlásit. Současný zákon umožňuje dvě přihlášky na dítě, od příštího roku to bude o jednu více (u oborů s talentovými zkouškami ale i podle nových pravidel budou nadále možné jen dvě přihlášky). 

[chooze:article;value:504803]

​Další postup už bude pro všechny žáky stejný. Novela například upravuje i podmínky odvolání v případě neúspěchu u přijímaček. "Pokud jde o parametry odvolání, tak po vyhlášení výsledků po prvním i dalších kolech budou mít uchazeči do všech oborů vzdělání naprosto totožná práva," vysvětlila Fojtová. 

Novela školského zákona má před sebou ještě dlouhou cestu. Na začátku října její návrh předložila skupina poslanců v Poslanecké sněmovně a následně jej zaslali vládě, která ho schválila. Na půdě dolní komory Parlamentu by se měla novela ve zrychleném procesu projednávat na konci října, a pokud ji poslanci schválí, zamíří do Senátu a pak k prezidentovi. 

Více ke změnám, které má přinést novela školského zákona, se dozvíte v reportáži (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.