Chaos kvůli mrazům. Po celém Česku praskala potrubí, lidé byli bez vody a tepla

Pravděpodobně vlivem mrazivého počasí praskl v úterý ráno horkovod v Praze 10. "Aktuálně řešíme poruchu netěsnosti primárního topného vedení v ulici Černokostelecká, kterou je zasaženo přibližně 12 tisíc domácností a zabírá oblast Hostivaře, Horních Měcholup, Petrovic a průmyslovou část Strašnic i Malešic," řekla pro TN.cz Zuzana Böhmová, mluvčí ze společnosti Veolia Energie ČR, pod kterou spadá i Pražská teplárenská provozující porouchané potrubí.

Na místě zasahovala i policie. "Událost jsme měli hlášenou v 6:39, nehoda se stala na Černokostelecké poblíž křížení s Polygrafickou a dočasně jsme museli část komunikace uzavřít. V 7:45 byl přívod páry uzavřen a provozu na místě nic nebrání," říká pro TN.cz policejní mluvčí Jan Rybanský. V zimním období jsou podobné nehody s potrubím časté a většinou k nim dochází, pokud teploty klesnou hluboko pod nulu.

[chooze:article;value:469621]

V noci na úterý byly bez dodávek tepla také tisíce domácností brněnských městských částí Žabovřesky a Královo Pole, ve 4:00 už ale technici začali opravený horkovod opět napouštět. Půl dne byla v neděli bez tepla také část Českých Budějovic.

A náchylné k problémům bývá též vodovodní potrubí. S tím jsou momentálně problémy v městských částech Praha 1, 4, 11 a 6, kde jsou problémy největší. "V Evropské ulici praskl vodovodní řad o průměru 400 milimetrů a bez vody je asi 7 000 lidí," řekl mluvčí společnosti Pražské vodovody a kanalizace Tomáš Mrázek.

Problémy s vodou měli také na Vysočině. "V tuto chvíli jsou bez vody desítky ulic a my se snažíme dostat, jak se říká, na trubku," uvedl Martin Málek, mluvčí společnosti Služby města Jihlavy. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.