Chaos, rány pěstí a krev. V tureckém parlamentu se strhla brutální rvačka

[chooze:gallery;value:37065]

Turecký parlament svolal mimořádné zasedání, aby projednal situaci vězněného poslance Strany pracujících Turecka (TIP) Cana Atalaye. Zasedání ale přerostlo ve rvačku poté, co se slova ujal poslanec této strany Ahmet Sik. Ve svém proslovu se totiž obul do vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), napsal web turkiyetodayPoslance Alpaye Ozalana jeho výroky rozčílili natolik, že přistoupil k Sikovi a dal mu ránu pěstí. 

Během chvíle se jednací sál změnit v boxerský ring, ve kterém stříkala i krev. Aktéry rvačky od sebe ostatní zákonodárci odtrhli jen velmi těžce, do hromadné bitky se dokonce pustily i některé poslankyně.

Podle videa na síti X vzduchem létaly tvrdé šanony, papíry, pod řečnickým pultem nastal obrovský chaos. Vše doprovázely hlasité pokřiky a nadávky. Při pěstním souboji byli zraněni nejméně dva opoziční poslanci. 

[chooze:article;value:522134]

Některé přítomné však vypjatá situace nechala zcela klidnými. Bez skrupulí a s chladnou hlavou vytáhli mobilní telefony a vše si natáčeli. Místopředseda parlamentu Bekir Bozdag musel zasedání přerušit. 

Zákonodárci se v pátek sešli poté, co ústavní soud na začátku tohoto měsíce zrušil rozhodnutí parlamentu o sesazení Cana Atalaye z jeho parlamentního křesla. 

Právník a aktivista za lidská práva Atalay ho získal loni poté, co vedl kampaň ze své vězeňské cely. Sik v pátek bránil Atalaye proti útokům zákonodárců vládnoucí strany na něj, upřesnil portál RFI.

Atalay je jedním ze sedmi obžalovaných, kteří byli v roce 2022 odsouzeni k 18 letům vězení po kontroverzním procesu. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.