Chaos. Republikáni si kvůli rebelům nedokázali zvolit šéfa Sněmovny USA

Republikánský favorit a vůdce Kevin McCarthy, který by měl ve funkci nahradit demokratku Nancy Pelosiovou, nezískal ani pro třech kolech hlasování potřebnou nadpoloviční většinu. Kongresmani tak večer schůzi přerušili a znovu se sejdou ve středu v poledne místního času (18 hodin našeho).

Není však vůbec jasné, jak by se McCarthy mohl odrazit ode dna poté, co se stal prvním kandidátem na předsedu za posledních sto let, který neuspěl, i když jeho strana měla většinu, uvedla agentura AP.

[chooze:article;value:475838]

​Republikáni získali po listopadových volbách 222 křesel oproti 212 křeslům demokratů. Předseda Sněmovny musí být zvolen nadpoloviční většinou, tedy získat 218 hlasů. McCarthy obdržel v prvním a druhém kole 203, ve třetím 202. Hlasuje se jednotlivě vyslovením jména, devatenáct respektive 20 republikánů dalo ve druhém a třetím kole svůj hlas kolegovi Jimu Jordanovi. Volby tak “vyhrál“ demokrat Hakeem Jeffries, kterého podpořilo všech 212 spolustraníků, ale i tak nemá na získání většiny šanci.

Sněmovna nemůže bez zvolení předsedy začít fungovat. Ten je navíc de facto třetím nejvyšším americkým představitelem po prezidentovi a viceprezidentce. Oslavné ovládnutí Sněmovny republikány se změnilo v politický chaos, který může znemožnit práci federální vlády, uvedla BBC.

[chooze:article;value:475758]

​Hlasování bude pokračovat tak dlouho, než si kongresmani svého šéfa zvolí. McCarthy je odhodlán bojovat dál, nezbývá mu než získat na svou stranu rebelující republikány. Ti se však dušují, že neustoupí. Vesměs jde o novou generaci konzervativních politiků hlásících se k tvrdé linii Donalda Trumpa. McCarthy podle nich není k prosazování konzervativních hodnot a k boji s demokraty dostatečně silný.

Podle analýzy CNN je zatím situace patem. Dohoda znesvářených republikánů je v nedohlednu, stejně tak někdo, kdo by mohl McCarthyho nahradit. Velmi nepravděpodobná je v tuto chvíli i pomoc demokratů, kteří by mohli nepřítomností při hlasování snížit potřebný počet hlasů pro McCarthyho zvolení.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.