Chaos v Německu. Volby se musí znovu opakovat, budou se konat už potřetí

Volby do berlínské regionální rady, které se konaly 26. září 2021, nejsou ani v tuto chvíli zcela dokončeny. Po jejich kompletním opakování z letošního února se totiž dle rozhodnutí soudu bude znovu hlasovat na mnoha okrscích německé metropole.

Podle předsedající soudkyně Doris Königové museli lidé dlouho čekat a stát ve frontě, jak píše německý deník Bild. Hlasovací lístky pak byly nesprávné, nebo dokonce zcela chyběly. "Volební místnosti se tak musely dočasně zavřít a následně zůstaly otevřeny dlouho po 18. hodině, tedy v době, kdy mělo být hlasování již u konce," prohlásila.

Opakovaná volba by měla být provedena jako dvouhlasá, tedy s prvním a druhým hlasem. Stížnost na volební audit ze strany tehdejší trojkoalice však nebyla zcela úspěšná. ​Hlasy frakcí SPD, Zelení a FDP totiž rozhodly o tom, že by se volby měly opakovat částečně. Postiženo prý bylo 327 z 2 256 volebních okrsků Berlína a zároveň také 104 z 1 507 poštovních volebních okrsků.

[chooze:article;value:444944]

Z pohledu poslaneckého klubu CDU/CSU ale bylo rozhodnutí nezákonné, jelikož regionální sněm Bundestag neprohlásil volby jako celek za neplatné v šesti volebních obvodech, kde údajně nebylo hlasování regulérní. Proto strana podala žalobu k ústavnímu soudu v německém městě Karlsruhe.

Ten nyní prohlásil volby za neplatné v dalších 31 volebních okrscích, uvedl německý portál Tagesschau. "Od voleb uběhlo tolik času kvůli dvoufázovému procesu přezkoumání. Nejprve je to záležitost Bundestagu, později ústavního soudu. Z důvodu vysokého počtu námitek nebylo možné rozhodnout dříve," prohlásil soudce Peter Müller.

Kvůli neshodám v den voleb 26. září 2021 prohlásil berlínský ústavní soud volby za neplatné. Rozhodnutí odůvodnil údajnými závažnými systémovými nedostatky a četným chybám při hlasování. Volby se proto musely opakovat 12. února 2023. Výsledkem bylo, že trojsvazek SPD, Zelení a FDP, který vládl od roku 2016, nahradila černo-červená koalice CDU a SPD.

Na Slovensku zase narušil volby podezřelý batoh. Prezidentka Čaputová tak musela čekat před volební místností (9/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.