Chaos ve Velké Británii. Porucha zastavila provoz na letištích po celé zemi

"Je tam spousta dětí, které čekají, a nikdo nemá vodu ani jídlo. Je to naprostá ostuda – nikdy nemají dostatek bran pro případ, že by počítačový systém selhal," citoval britský deník Mirror jednu z cestujících Joannu Griffinovou. Ta uvízla na londýnském letišti Stansted.

Výpadek systému ale hlásilo například i největší londýnské letiště Heathrow, také letiště v Manchesteru či ve skotském Edinburghu. Systém biometrického odbavování totiž celostátně zkolaboval a personál tak musel odbavovat tisíce cestujících ručně. To způsobilo několikahodinová zpoždění a cestující tak zmeškali jejich navazující spoje.

Jak uvádí deník Daily Mail, odbavovací brány pasové kontroly přestaly fungovat v úterý večer. Cestující na několika letištích tak uvízli v dlouhých frontách v letištních halách. Někteří dokonce nesměli opustit prostor letadla.

[chooze:article;value:553846]

"Odhaduji, že to bude trvat asi tři hodiny, než se přes kontrolu dostaneme. Žádné aktualizace, žádné informace, nic. Je to horší než kterákoli země třetího světa, ve které jsem byl. Neuvěřitelné," neskrýval své rozhořčení Douglas Meakin, který uvízl na letišti Heathrow.

Vážnou technickou závadu se však podařilo odstranit až ve dvě hodiny ráno. Britské ministerstvo vnitra krátce poté informovalo o tom, že neexistují žádné důkaz o tom, že by stál za výpadkem systému kybernetický útok. Poruchu prý pravděpodobně způsobil selhání oficiální vládní wi-fi sítě, která poskytuje zabezpečené aktualizace bezpečnostních systémů.

"Jakmile inženýři včera v 19:44 odhalili problém se širší systémovou sítí, během šesti minut byla aktivována rozsáhlá pohotovostní reakce. Bezpečnost hranic nebyla ohrožena a neexistuje žádný náznak o škodlivé kybernetické aktivitě," uvedl ve středu mluvčí ministerstva vnitra. Ministerstvo se cestujícím omluvilo za vzniklé nepříjemnosti a poděkovalo leteckým společnostem za spolupráci.

Poté, co po několikahodinném čekání konečně prošli cestující pasovou kontrolou, však na ně čekalo další nepříjemné překvapení. Několikahodinové fronty se totiž utvořily i na autobusy a taxíky. Někteří si tak čekání krátili tím, že si ustlali na podlaze a snažili se alespoň trochu propsat. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.