Charita zorganizovala tábor pro ukrajinské děti. Odpočinou si od války

Chlapci z dětského domova v ukrajinském městě Bortnyky si užívají léto stejně jako jejich vrstevníci ze zemí, kde nezuří válka. Na část léta totiž dorazili do Kroměříže ve Zlínském kraji.

"Procházíme se hodně po okolí, to se mi líbí. Potkáváme kamarády a mně se moc líbí česká krajina," prozradil sirotek Eduard. "Líbí se mi bazén, fotbal, Čechy," dodal Vasil.

Děti běžně tráví léto v domově. Přivydělávají si také na brigádách. "Borůvky máme, tam pracujeme. A Ruslan nám za to dává peníze. Ještě máme brambory tam, pracujeme na bramborech," řekl sirotek Světlonoš.

[chooze:article;value:511501]

Některým chlapcům vzala rodiče válka, další jsou v domově z jiných důvodů. Bortnyky se nachází blízko Lvova a boje tak domov přímo nepostihly. "Nečelíme válce tváří v tvář, ale pociťujeme ji. Hlavně výstrahy před bombardováním. Ty slyšíme pořád, několikrát do týdne," sdělil ředitel domova Ruslan Markiv.

"Do Česka jsem přišel v roce 2021. A přišel jsem pracovat v Plzni na začátku. A pak, když přijeli kluci, když začala válka, tak jsem se přestěhoval do Olomouce," uvedl bývalý chovanec domova Andrej Kostko.

"Zajišťovali jsme jim program. Vymysleli jsme program, protože to tady známe," poznamenala europoslankyně Michaela Šojdrová. Chlapci stráví v Čechách celkem tři týdny. Z Kroměříže se přesunou na pár dní do Beskyd a také do Olomouce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.