Chaty v Chorvatsku zažívají boom. Změna zákona pomohla i cizincům

Češi Chorvatsko milují a stovky tisíc z nich tam každé léto míří na dovolenou. Někteří si to tam dokonce tak oblíbili, že si v zemi pořídili byt či dům. Zvýšeného zájmu o nemovitosti si všimli i sami Chorvati.

Zájem o koupi dojmu, ať už k trvalému bydlení, nebo k rekreaci, roste hlavně v oblasti kolem hlavního města Záhřebu, píše chorvatský deník Dnevnik. I tam sice ceny stouply, ale i tak se chaty dají pořídit už od 8 500 eur (v přepočtu zhruba 200 tisíc korun). 

Za takovou cenu se prodávají především staré chaty vhodné k rekonstrukci. "Rekreační domy od 100 do 200 tisíc eur (2,5 až 5 milionů korun) jsou pro většinu lidí příliš drahé, takové objekty jsou spíše vyhledávané jako rodinné domy. Většina lidí si ve skutečnosti kupuje chaty postavené v 70. a 80. letech nebo starší. Jsou to často zchátralé domy, které si lidé mohou upravit nebo na jejich místě postavit úplné nové bydlení," uvedl Zoran Studen z realitní kanceláře VG, která se zabývá prodejem v oblast záhřebského prstence.

[chooze:article;value:498747]

​Ceny těchto chat se většinou vejdou do 15 tisíc eur (zhruba 350 tisíc korun). Podle odborníků v této oblasti hodně pomohla změna zákona, která zjednodušila proces demolice a stavby nového domu.

Naopak trochu odradit kupující by mohl plán vlády na zvednutí daně z nemovitosti u těchto staveb. Dosud majitelé chat platili maximálně dvě eura (46 korun) za metr čtvereční, od 1. ledna příštího roku zaplatí až pět eur (118 korun). Zájem to podle Studena zpomalí, ale rozhodně nezastaví. "Nemovitosti jsou stále nejlepší investicí," uvedl. 

Většina kupujících podle Studena hledá chaty v rozmezí 30 000 až 50 000 eur (700 tisíc až 1,2 milionu korun). Mezi kupujícími jsou přitom nejen Chorvati, ale také cizinci až z Anglie nebo Španělska. Zatímco některé k nákupu vede to, že se zamilovali do tamních žen, jiní se zamilovali přímo do samotného Chorvatska. 

Chorvatské město zpřísňuje pravidla. Zakázalo i kufry na kolečkách (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.