Chceme práci, ne dávky. Romové svolávají demonstraci před ministerstvo

Za více pracovních příležitostí, bydlení a proti diskriminaci budou v pátek 8. prosince protestovat Romové před budovou ministerstva práce a sociálních věcí. "Požadujeme práci pro naše Romy, vzdělání, bydlení. Když už ale dojde na nějaké jednání, tak je to de facto takové 'mazání medu kolem pusy'. Nepřijde mi to adekvátní, protože se spoustu let akorát mluví, ale nic se neděje," přiblížil pro TN.cz důvod demonstrace její pořadatel Jan Zajac.

Akci svolalo několik lidí přes facebookové skupiny, většina vystupujících je ale z romské politické strany Roma Luma. Toto uskupení vzniklo na podzim roku 2021 poté, co vypukly protesty romské komunity v reakci na smrt muže z Teplic, kterého "zaklekli" policisté. Vyšetřování případu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) uzavřela loni s tím, že policisté nespáchali trestný čin. Příčinou smrti podle znaleckého posudku bylo selhání srdce při intoxikaci pervitinem.

Přestože má strana hodně aktivních podporovatelů na sociálních sítích, v posledních komunálních volbách ale neuspěla. 

[chooze:article;value:508779]

​Na demonstraci, kterou hojně šíří na sociálních sítích, chtějí protestovat hlavně proti přístupu státu k Romům ucházejícím se o práci. "Když se Romové z vyloučených lokalit přijdou zeptat někam na práci, tak je nikdo nevezme už jenom proto, že jsou z vyloučené lokality," stěžuje si organizátor. Cílem demonstrace by podle něj mělo být také spojení rozdělené společnosti, které by k odstranění diskriminace mělo pomoci.     

Podle Zajace by totiž měl každý dostat příležitost v zaměstnání, na vzdělání a k bydlení. "Chceme spolupracovat s majoritou. Chceme, aby na nás bylo pohlíženo stejně, jako na lidi z většiny. Chápu, že jsou mezi námi taky lidé, kteří využívají systému. Jsou mezi námi špatní lidé, ale to je na obou stranách," uvedl Zajac.

Nikdo nás ani neoslovil, tvrdí ministerstvo 

Ke zlepšení situace podle organizátorů pomůže větší důraz na vymáhání antidiskriminačního zákona. I o tom by chtěli zástupci demonstrantů jednat s ministrem práce a sociálních věci Marianem Jurečkou. "Doufáme, že pan ministr s námi k tomu stolu usedne a předložíme mu naše požadavky k vládě, aby opravdu už začali jednat a začali řešit antidiskriminační zákon. Aby na nás bylo vzhlíženo úplně stejně, jako na lidi z majority, aby opravdu tu práci měli úplně všichni. Opravdu nechceme brát sociální dávky, protože tohle je chudoba, ze které se nedá vyžít," dodává Zajac.  

Jurečkův resort ale o ničem neví. "Od organizátorů této demonstrace dosud ministerstvo neobdrželo žádnou výzvu k jednání ani pozvání k osobní účasti pana ministra. Ten má navíc v den konání demonstrace již několik měsíců plánovaný program mimo Prahu," sdělil mluvčí resortu Jakub Augusta s tím, že se zástupci romské komunity Jurečka pravidelně jedná.

[chooze:article;value:524809]

"V minulých letech proběhlo několik jednání na úrovni pana ministra, kterých se zúčastnily desítky zástupců romských neziskových organizací a dalších odborníků. Realizoval kulatý stůl s romskými podnikateli a zástupci státních podniků, kde se diskutovalo o využívání institutu odpovědného zadávání veřejných zakázek," doplnil. 

Otázkou podle pořadatelů demonstrace zůstává, kolik lidí na prosincový protest zástupců romské politické strany, přijde. Počet demonstrujících si Zajac netroufá přesně určit. "Může se stát, že přijde klidně 500 Romů. Může se stát, že přijde dvacet Romů, nebo se klidně může stát, že se konečně semkneme a přijde tam 20 tisíc Romů," odhaduje jeden z organizátorů akce. 

Počet nezaměstnaných Romů stoupá. Na západě proto založili podnikatelskou asociaci (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.