Chceme příměří v Gaze, vyzvala většina OSN. Česko bylo proti

Rezoluce Valného shromáždění nejsou závazné, ale mají politickou váhu a do jisté míry odrážejí celosvětový pohled na válku. Velvyslankyně USA při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová před hlasováním Valnému shromáždění řekla, že v rezoluci jsou aspekty, které USA podporují. Podle agentury Reuters jde především o nutnost urychleně řešit neutěšenou humanitární situaci v Gaze, chránit civilisty a propuštění rukojmích.

Thomasová-Greenfieldová však dodala, že "jakékoliv příměří by nyní bylo v nejlepším případě dočasné a v nejhorším nebezpečné – nebezpečné pro Izraelce, kteří by byli vystaveni neustálým útokům, a také nebezpečné pro Palestince, kteří si zaslouží šanci vybudovat si lepší budoucnost bez Hamásu".

[chooze:article;value:532656]

Rezoluce Valného shromáždění OSN rovněž požaduje okamžité a bezpodmínečné propuštění všech rukojmích a dodržování mezinárodního práva válčícími stranami, zejména s ohledem na ochranu civilistů. Pokus Spojených států změnit text tak, aby obsahoval odmítnutí a odsouzení "ohavných teroristických útoků Hamásu a braní rukojmí", a snaha Rakouska doplnit, že rukojmí drží Hamás, však nezískaly dvoutřetinovou většinu potřebnou k přijetí.

https://twitter.com/JakubKulhanek/status/1734710941747491130

Velvyslanec ČR při OSN v New Yorku Jakub Kulhánek k hlasování o rezoluci napsal na sociální síť X: "Bohužel naše snaha o změnu rezoluce, která by odsoudila teroristický útok Hamásu na Izrael ze 7. října, dnes neuspěla. S těžkým srdcem Česko hlasovalo proti rezoluci Valného shromáždění." Ve svém projevu na půdě OSN pak zopakoval, že naše země truchlí nad každým ztraceným životem civilistů, podporuje právo Izraele na obranu při dodržování mezinárodního práva, odsuzuje využívání civilistů jako štítů ze strany Hamásu a podporuje dvoustátní řešení konfliktu.

Německo, které se zdrželo hlasování, uvedlo, že je "zarmouceno všemBombardování Pásma Gazy pokračuje. O život přišlo 18 tisíc lidí, tvrdí Hamás i životy ztracenými v konfliktu", ale že nemůže podpořit text, který neodsuzuje Hamás za jeho útok proti Izraeli ze 7. října. "Znovu jsme vyzvali Hamás, aby propustil všechna rukojmí," cituje izraelský The Jerusalem Post německé zástupce. "Jak můžeme požadovat humanitární příměří, když útoky Hamásu pokračují," uvedli Němci a dodali, že budou i nadále vyzývat k zastavení násilí.

Proti oběma navrhovaným změnám, které zmiňovaly Hamás, se postavil pákistánský velvyslanec v OSN Munir Akram s tím, že jakákoli vina "musí být svalena na obě strany, zejména na Izrael". "Když lidem upíráte svobodu a důstojnost, když je ponižujete a vězníte ve vězení pod širým nebem, kde je zabíjíte jako zvěř, tak je velmi rozzlobíte a oni pak udělají ostatním to, co se dělo jim," řekl Akram Valnému shromáždění.

Proti navrhovanému příměří se staví Spojené státy a Izrael, protože se domnívají, že by prospělo pouze Hamásu. Washington naopak podporuje přerušení bojů s cílem ochránit civilisty a umožnit propuštění rukojmích, které palestinští ozbrojenci zajali 7. října.

"Příměří znamená jedinou věc – zajistit přežití Hamásu, zajistit přežití genocidních teroristů odhodlaných vyhladit Izrael a Židy," řekl před hlasováním izraelský velvyslanec v OSN Gilad Erdan. Příměří je podle jeho slov rozsudkem smrti pro nespočet dalších Izraelců a obyvatel Gazy, prohlásil Erdan s tím, že hlasování pro tuto rezoluci podporuje "přežití džihádistického teroru a pokračování utrpení obyvatel Gazy".

Bombardování Pásma Gazy pokračuje. O život přišlo 18 tisíc lidí, tvrdí Hamás (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.