Chcete si pořídit kozu? Italský ostrov je nabízí prakticky zadarmo

Ostrov Alicudi je nejzápadnější z Liparských ostrovů a je zapsán na seznam Světového dědictví UNESCO. V současné době tam trvale žije jen okolo 100 lidí. Problém však představují kozy, které se přemnožily a nyní je jich šestkrát více než obyvatel, píše portál The Guardian.

Zvířata, která jsou zběhlá pohybovat se po strmých útesech Alicudi, kdysi žila harmonicky vedle lidí a stala se turistickou atrakcí stejně, jako tamní spící sopka. Vzhledem k jejich vysokému počtu však v poslední době ničí zeleň, způsobují velkou spoušť na zahradách, a dokonce i boří části kamenných zdí. Některé kozy jsou navíc i natolik oprsklé, že se nezdráhají vlézt ani do domů.

[chooze:article;value:504291]

Starosta Riccardo Gullo proto přišel s řešením a ostrov založil iniciativu "Adoptuj kozu". "Absolutně nechceme uvažovat o jejich utracení, proto podporujeme myšlenku dát je pryč," popsal.

Každý, kdo má zájem až o 50 koz, může podat žádost do 10. dubna, informoval portál CNN. Starosta však předpokládá, že se termín prodlouží v případě, že nebude patřičné množství zvířat "adoptováno".

Lidé musí podat žádost prostřednictvím e-mailu a zaplatit kolek ve výši 16 eur (kolem 405 korun), aby byla žádost oficiáln.í V případě schválení má pak dotyčný 15 dnů na to, aby si zvíře odchytil a odvezl. Kompletní informace jsou dostupné na webu tamního úřadu.

Už nyní se ozvaly desítky zájemců. "V ideálním případě bychom rádi viděli, jak se lidé snaží zvířata domestikovat místo toho, aby je snědli," doplnil Gullo s tím, že se nikdo ale nebude zajímat o to, co se zvířetem dotyčný zamýšlí.

V Česku se spářila koza s beranem. Více se dozvíte v následující reportáži (2/2021):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.