Chcete Švédsko v NATO? Tak nás vezměte do EU, vzkázal Erdogan

"Nejdříve otevřete cestu Turecka ke členství v Evropské unii a otevřeme cestu Švédsku stejně tak, jako jsme ji otevřeli pro Finsko," vyzval podle webu ALARABIYA NEWS před odletem na summit v Litvě.

Mezi zeměmi je dlouhodobě napětí. Podle Erdogana Švédsko zatím nedodrželo dohodu z loňského léta, kdy se země shodly například na nepodporování Kurdů. Turecký prezident vzkázal, že nikdo nemá čekat z jeho strany kompromisy, uvedla agentura Reuters.

Před odletem se zmínil také o potenciálním vstupu Ukrajiny do Aliance. Procesu by podle něj pomohlo ukončení války v zemi, kterou loni v únoru napadlo Rusko.

[chooze:article;value:509219]

Turecko je kandidátskou zemí EU od roku 1999. Jednání o přístupu začala v roce 2005. Od roku 2018 jsou však kvůli zhoršení situace v oblasti demokracie, právního státu a základních práv pozastavena. "Vyzývám k tomu země, které nutí Turecko čekat u dveří Evropské unie více než 50 let," prohlásil Erdogan v pondělí.

Švédsko a Finsko se rozhodly o členství v NATO požádat krátce po ruské invazi na Ukrajinu. Zatímco Finové se 31. členem Aliance stali letos v dubnu, jejich západní sousedé stále čekají. Kromě Turecka o jejich vstupu navíc ještě nehlasoval ani maďarský parlament. 

V prezidentských volbách Erdogan těsně zvítězil. Turci mu dali 52 procent hlasů (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.