Chcete v obci poštovní pobočku? Městskou kasu to vyjde pořádně draho

Místo zrušených poboček nabízí nyní Česká pošta městům zřízení pošty Partner plus. Ta by byla financovaná z obecních rozpočtů. To se ovšem nelíbí některým starostům, například Petru Kuncovi (nez.), který vede brněnskou městskou část Židenice. V této čtvrti jsou dvě pošty, jedna má skončit.

Kunc se pokusil odhadnout přibližné náklady na pobočku "pluska" s jedním zaměstnancem. "Pokud započítáte mzdu i s odvody, tak to je kolem 40 až 50 tisíc korun, k tomu energie v řádu jednotek tisíc korun, dejme tomu 5 000 korun, dále nájem, který může být 10 až 15 tisíc. K tomu poplatek za franšízu 30 tisíc korun, tak se pohybujete kolem 70 až 100 tisíc korun za měsíc, za rok je to tedy až 1,2 milionu korun. K tomu ještě nějaké povinné investice na nábytek, na připojení a tak dále," odhadl.

[chooze:article;value:500411]

Licenční poplatek

Právě na pravidelný licenční poplatek 30 tisíc korun si stěžují i v jiných městech. "Přijde mi hloupé tohle platit, vždyť my máme snahu zachovat službu pro občany, která je pro nás navíc spojená s dalšími náklady," namítl místostarosta Plzně 1 Miroslav Šuma (ANO). V Plzni 1 se mají rušit dvě pobočky.

Variantu zřízení "pluska" zvažují také v Příbrami. "Z jednání s regionální manažerkou České pošty, které proběhlo na příbramské radnici minulý týden, vzešel směrem k České poště požadavek, aby byla předložena cenová nabídka na zřízení služby pošta Partner plus. Znamená to, že i tento krok je ‘ve hře‘, ovšem vše bude záviset na podmínkách a ceně. Nabídku jsme prozatím neobdrželi," uvedla pro TN.cz mluvčí příbramského městského úřadu Eva Švehlová.

"Model pošty Partner plus byl v minulosti koncipován pro developery, kteří dostali jako podmínku pro vybudování sídliště např. zajistit v dané lokalitě dostupnost poštovních služeb. Česká pošta podle zákona nemusela pobočku zřídit, proto vznikl model pošta Partner plus, kdy provozovatel hradí veškeré náklady, a to jak pořizovací, tak opakující se měsíční," objasnil mluvčí pošty Matyáš Vitík.

V současné době fungují dvě pošty Partner plus, a to v OC Šestka v Praze 6 a v Nových Butovicích v Praze 13. "Klasickou poštu Partner lze zřídit, a to místo pobočky, která bude fungovat i po 1. červenci. Pošta Partner plus je nad legislativní rámec, je nepovinná. Pošta Partner je plnohodnotná alternativa k pobočce České pošty," dodal Vitík.

[chooze:article;value:500000]

Výdaje na poštu představují pro obce problém

Sice se může zdát, že když mají brněnské Židenice roční 340milionový rozpočet, tak se tam 1,2 milionu ztratí. Ovšem obecní rozpočty ale z velké části tvoří mandatorní výdaje. Pro malé obce, pokud by se snad někdy i u nich přistoupilo k podobnému kroku, by to byl ještě razantnější zásek do financí.

"Vezměte si, že z hlediska příjmů mají obce do tisíce obyvatel asi 15milionový rozpočet. Ta obec by musela něco omezit či odložit, například opravy silnic. Navíc ty obce mají zpracovaný plán rozvoje, díky němu mohou dosáhnout na dotace. Mají to rozplánované a teď jim tam naskočí financování pošty," vysvětlil politolog z Katedry humanitních studií Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity Milan Školník.

[chooze:poll;value:884c8b2993548567cf434342ced5530aef48b5a5;layout:tn_nova]

​​Z rozpočtů obcí jdou peníze například na provoz mateřských a základních škol, na chod úřadu či na údržbu chodníků a silnic, stejně jako na některé kulturní akce.

Podle Školníka ale nebude rušení 300 poštovních poboček stačit. "Teď se to malých obcí netýká, ale pokud se učiní takový krok, tak těch kamínků může být do budoucna více, rušení 300 poboček situaci pošty nevyřeší. Stejně se tam do budoucna budou muset dělat další strukturální opatření," doplnil.

Podívejte se na tematické vysílání TN Live z minulého týdne k rušení poboček České pošty:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.