Chile muselo kvůli lesním požárům vyhlásit stav katastrofy. Zemřelo už sedm lidí

Vlna veder, při níž se teploty vyšplhaly až ke 40 stupňům Celsia, vyvolala obavy z opakování katastrofy z roku 2017, kdy při rozsáhlých požárech v chilském regionu Bío Bío zemřelo 11 lidí a bylo zničeno 1 500 domů. Plameny tehdy spolykaly 467 000 hektarů lesa.

Server Radio France Internationale s odvoláním na chilského ministra zemědělství Estebana Valenzuela informoval, že v pátek odpoledne zahynuli dva členové posádky vrtulníku, který byl nasazen do boje s požáry.[chooze:article;value:486283]

"Jsem velmi smutný z havárie vrtulníku, při níž zahynuli pilot a mechanik, kteří pracovali na hašení požáru v oblasti La Araucanía," řekl Valenzuela. Poslední dvě úmrtí rozšířila počet obětí, mezi kterými byli zatím čtyři civilisté a jeden hasič.

Vláda byla nucena vyhlásit stav katastrofy v regionech Nuble a Bío Bío, ale požáry zasáhly také regiony Maule a La Araucanía. Prezident Gabriel Boric se rozhodl přerušit svou dovolenou, aby navštívil postiženou oblast, ve které zuří 178 aktivních požárů, 39 z nich je mimo kontrolu.

https://twitter.com/Reuters/status/1621673642127134721?cxt=HHwWgsDQybzlq4EtAAAA

Ministryně vnitra Carolina Tohaová uvedla, že čtveřice civilistů zahynula v regionu Bío Bío. Dva z nich zahynuli, když oheň pohltil silnici, po které zrovna jeli, zatímco další dva zemřeli při autonehodě, pravděpodobně když se snažili uniknout ohnivému peklu.

Národní služba pro prevenci a reakci na katastrofy Senapred a státní lesní korporace CONAF uvedly, že při požárech bylo dále zraněno devět lidí, z toho osm hasičů. Do boje s plameny bylo nasazeno 2 300 hasičů a 75 letadel. Vyhlášení stavu katastrofy umožňuje poskytnout dodatečné zdroje pro boj s mimořádnou událostí.

Chilské ministerstvo vnitra vyhlásilo červený poplach pro region Nuble a region Bío Bío. Kvůli riziku vzniku nových požárů tamní ministerstvo vnitra dočasně uzavřelo sedm národních parků v Santiagu a v některých jižních regionech a úřady nařídily evakuaci venkovských oblastí regionu Nuble.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.