Chilské úřady mají jasno. Ze založení smrtících požárů obvinily dva muže

Podle agentury Reuters byl obviněn dobrovolný hasič Francisco Ignacio Mondaca a Francisco Pinto, úředník chilské Národní lesnické společnosti (CONAF), která je součástí ministerstva zemědělství a je zodpovědná za prevenci lesních požárů.

Prokuratura v pobřežním městě Valparaisu, které se nachází v těsné blízkosti oblasti, která byla nejvíce zasažena ničivými požáry uvedla, že oba podezřelí jsou umístěni ve vyšetřovací vazbě. Prokurátoři uvedli, že disponují důkazy, které ukazují, že Moncada a Pinto jednali úmyslně.

[chooze:article;value:540426]

"Máme materiály, které ukazují, že se dohodli na společném postupu, když nastaly příznivé povětrnostní podmínky, které zajistily vznik požárů," řekla novinářům Claudia Perivancichová, regionální prokurátorka z Valparaisa. Na každém ze čtyř míst, kde 2. února poprvé vypukly požáry, byly zajištěny zápalky včetně zařízení vyrobeného z cigaret.

Soudce dal úřadům na uzavření případu lhůtu šest měsíců s tím, že je třeba spis doplnit o případy dalších pohřešovaných obětí a vyšetřování týkající se mobilních telefonů podezřelých, uvedlo na sociální síti X valparaiské státní zastupitelství.

Prokurátor Osvaldo Ossandon uvedl, že úřady dokázaly spojit Mondacu se šesti předchozími požáry, které v oblasti vypukly. Požáry byly nejhorší přírodní katastrofou, která jihoamerickou zemi postihla od zemětřesení a tsunami v roce 2010, které si vyžádaly více než 500 mrtvých.

V Texasu zuří velké lesní požáry! Oheň zničil tisíce čtverečních kilometrů půdy (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.