Chladné počasí je nebezpečné. V ohrožení jsou hlavně ženy, varuje lékařka

Uroložka z nemocnice v Handlové na Slovensku Viola Filipovičová upozorňuje na nástrahy chladného počasí. To může zejména ženám způsobit nepříjemné zdravotní komplikace. Nečekané ochlazení a s ním mnohdy spojené nedostatečné oblečení totiž může zvýšit riziko výskytu zánětu močových cest či močového měchýře. 

Za vznikem zánětu ale kromě prochladnutí může stát i nedostatečná hygiena, alergie na potraviny či zadržování močení. Uroložka navíc pro deník Nový čas dodala, že na vině může být i oslabený imunitní systém.

[chooze:article;value:534516]

​Ženy jsou na tato onemocnění navíc náchylnější než muži. Může za to anatomické uspořádání těla, tedy blízká poloha močové trubice, pochvy a konečníku. "Po 60. roce se ale výskyt u mužů a žen vyrovná," uvedla uroložka.

Mezi hlavní příznaky zánětu močových cest patří silná bolest při močení, častá potřeba močení, kalná a zapáchající moč a v pokročilejším stádiu i bolest zad či výtok. V případě zánětu močového měchýře jsou příznaky podobné, píše portál Koktejl. Rozeznat, o jaké onemocnění se jedná, tak není laickým okem snadné.

V případě výskytu těchto příznaků proto doporučuje uroložka navštívit praktického lékaře. Ten sám na základě testů rozhodne, zda je potřeba poslat pacienta k urologovi. "Volně prodejná léčiva jsou užitečná zejména při výskytu recidivujících infekcí močových cest jako doplněk léčby, při již rozvinutém bakteriálním onemocnění je však často nutná návštěva lékaře," upozornila Filipovičová.

Nemocnice musí zavírat dětská oddělení. Zdravotníci jsou nemocní:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.