Chlapcům z dětských domovů chybí mužské vzory. Mají problém se začlenit

Mužské vzory chybí dětem v dětských domovech významně. "Já myslím, že to je do nějaké míry už dáno určitou tradicí, kdy dětské domovy jsou školská zařízení, péče se nějak víc spojuje s ženami než s muži a další, co tam hraje významnou roli, je určitě i míra toho ocenění, ať společenská nebo i finanční," řekl Talpa pro TN live.

Muži jsou spíše sporťáci, kteří se starají o zábavu. "Samozřejmě, že dokážeme i my muži pečovat, o tom žádná, ale prostě v dětských domovech, jakožto ve školském zařízení, je prostě více žen," poznamenal Talpa.

Problémy pak pro děti přichází, když z dětského domova odejdou. "Je to prostě z nuly na sto nebo ze stovky na nulu a bohužel oni nemají často na koho se obrátit, o koho se opřít. My, když jsme odcházeli ze svých domovů, tak většina měla nějakým způsobem krytá záda. Takže, když se něco nepodařilo, tak tam byl táta, byla tam máma, někdo prostě blízký," vysvětlil.

[chooze:article;value:554879]

Na vychovatele se pak nechtějí obrátit, mají totiž pocit, že selhali. Právě proto jim pomáhají patroni, tedy muži, kteří jim pomohou s povinnostmi, které je v dospělosti čekají.

"Začlenit se dokáže 40 až 50 procent dětí. "Někteří se opravdu těší na to, až jim bude osmnáct let a budou moct prásknout dveřmi dětského domova, odejít z toho, z té nesvobody, jak oni to prožívají a cítí z toho režimu," uvedl.

"Patroni se s kluky potkají, když je klukům šestnáct, patnáct let. Tou důležitou podmínkou je, že ti patroni jsou dobrovolníci, tedy nejsou sociální pracovníci, psychologové terapeuti. Jsou starší třiceti let a sami jsou v životě už nějak ukotvení," popsal.

[chooze:article;value:421783]

Pak dítěti kryje záda a podporuje ho. Připraví ho například na pohovor nebo psychicky náročné situace. "Obecně to jsou tatínci rodin 35 až 40 let, mají nějaký vztah k dětem. Profesní skladba je velmi pestrá, máme tam hlídače areálu, máme doktora jako patrona, manažera velké firmy, zaměstnance, dělníky," vyjmenoval.

Podělil se také o příběh chlapce, který měl patrona, přesto se chytl špatné party a skončil na dva roky ve vězení. "Jediný vztah, který tomu klukovi, nebo mladému muži, zůstal byl právě jeho patron. A ve chvíli, kdy ho propustili z vězení, tak znova s tím patronem dál pokračovali. Kluk je přes dva roky už z vězení, normálně funguje ve společnosti, takže dostal druhou šanci tu chybu napravit. A v tuhle chvíli nedávno začali rekonstruovat barák a má stabilní práci," doplnil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.