Chlapec omylem zazvonil u špatných dveří. Majitel domu ho střelil do hlavy

[chooze:gallery;value:31263]

​Incident se odehrál ve čtvrtek večer. Rodiče 16letého Ralpha Yarla poslali, aby vyzvedl své mladší bratry z domu přátel v Kansas City. Chlapec si ale spletl dvě ulice s podobným názvem a zazvonil u špatného domu, píše The New York Times.

Na dítě skrze prosklené dveře začal pálit 84letý Andrew Lester, údajně bez jakéhokoliv předchozího varování. Podle příbuzných chlapec schytal dvě rány, do hlavy a do ruky. Přesto se mu podařilo z místa utéct. Zakrvácený pobíhal ulicemi, pomoc mu přivolali lidé z nedalekého domu.

Yarl, podle médií vynikající student a talentovaný hudebník, střelbu přežil. Z nemocnice ho propustili v neděli.

Střelce policie ještě téhož večera zadržela, další den ho ale propustila. Stovky pobouřených lidí nyní požadují "spravedlnost pro Ralpha". 

[chooze:article;value:499081]

​​Rodina je přesvědčená, že nešlo o omyl, ale o trestný čin z nenávisti. "Nestřelíte dítě do hlavy, protože zazvonilo na váš zvonek," vyjádřila se k incidentu teta mladíka Faith Spoonmoreová, která na webu GoFundMe založila stránku na podporu chlapce. Vybralo se už více než 2,5 milionu dolarů (přes 53,5 milionu korun).

"Žádné dítě by nemělo žít ve strachu, že bude zastřeleno za to, že zazvonilo u špatných dveří," reagovala na událost americká viceprezidentka Kamala Harrisová.

Sám Lester na policii vypověděl, že žije sám a právě šel spát, když uslyšel zvonek. Ke dveřím šel se zbraní v ruce a když prý spatřil černocha tahajícího za kliku, myslel si, že se mu někdo vloupal do domu.

Muž nyní čelí obvinění z ozbrojeného útoku, informuje AP. Pokud by ho porota shledala vinným, hrozilo by mu až doživotí.

Missouri má ale zákony, které majitelům domů umožňují použít i smrtící sílu, pokud mají pocit, že to je nutné, aby chránili sebe nebo jiného člověka před smrtí, vážným ublížením na zdraví nebo možným trestným činem.

AP informuje o dalším podobném případu, který se odehrál v sobotu ve státě New York. O život přišla dvacetiletá Kaylin Gillisová, která s trojicí kamarádů při hledání domu přátel odbočila na špatnou příjezdovou cestu. Když se vůz otáčel, aby odjel pryč, z domu vyšel 65letý muž a dvakrát vypálil. Policisté ho obvinili z vraždy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.