Chlapec zůstal uvězněný v zatopeném domě. Ukrajinci mu na dálku pomohli

V Chersonské oblasti už druhým dnem probíhají záchranné práce poté, co v úterý nad ránem explodovala přehrada v Nové Kachovce. Voda z jedné z největších nádrží v Evropě zaplavila bezprostřední okolí ústí Dněpru a s ním i desítky obcí včetně níže položených čtvrtí Chersonu.

Záchranné práce komplikuje skutečnost, že Dněpr představuje hranici mezi svobodnou Ukrajinou a územím okupovaném Ruskem. Každá ze stran ovládá jeden břeh a nemůže tak zachraňovat lidi na tom druhém. To však neznamená, že občané zůstávají zcela bez pomoci z druhé strany.

Ukrajinské ministerstvo obrany ve středu uveřejnilo video z dronu přelétajícím nad městečkem Olešky, které se nachází na levém břehu veletoku, přímo naproti Chersonu. Na videu je jasně vidět chlapec, který vykukuje ze střešního okna. Jeho dům je obklopený vodou a hoch je tak v pasti.

[chooze:article;value:508078]

Kvůli tomu, že Olešky má pod kontrolou ruská armáda, by byl pokus o záchranu chlapce i jeho rodiny z domu příliš riskantní. Vojáci mu tak skrze dron poslali alespoň lahev pitné vody. Ta je totiž po explozi přehrady vzácností, protože záplavy přerušily či kontaminovaly veškeré zdroje vody.

Ukrajina se opřela do Ruska, že zatímco na pravém břehu Dněpru se konají rozsáhlé evakuace, na tom levém před záplavami unikli pouze lidé, kteří včas odjeli sami. Nečinnost má ilustrovat i stažení ruských vojáků o 5 až 15 kilometrů dál od břehů, aby se mohli seskupit. Civilisty měli nechat v zatopených městech a vesnicích.

Rusové měli zanedbat i evakuaci Nové Kachovky, která je přehradě nejblíže. "Čekáme, až opadne voda a budeme moct zhodnotit následky. Okupanti neorganizovali žádnou evakuaci, lidé zatopené části města opustili svépomocí. Ruské jednotky ustoupily hlouběji do města," řekl agentuře Unian obyvatel Nové Kachovky Volodymyr Kovalenko.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.