Chlapeček (5) si šel hrát s nafukovacím balonkem. Krátce nato zemřel

Prosluněný červnový večer začal pro pětiletého Karltona Noaha Donagheyho idylicky, těšil se totiž, až si jako jindy začne hrát se svými staršími bratránky v malém brouzdališti na zahradě. Jen o pár minut později ho ale našla jeho matka v bezvědomí v obývacím pokoji. 

Z brouzdaliště si chlapec jen na chvíli odskočil do domu, aby našel heliový balonek se vzorem dinosaura, který od rodičů nedávno dostal. Už odmalička totiž podle svých rodičů dinosaury miloval a novou hračkou se patrně chtěl pochlubit ostatním dětem. Když za ním ani ne za deset minut přiběhla matka, bylo už pozdě. 

V kritický okamžik se pak chlapce, který se nadýchal helia, snažila zachránit sousedka, která pracuje jako zdravotní sestra. V bezvědomí ho záchranáři převezli do nemocnice, kde po šesti dnech zemřel. 

[chooze:article;value:523309]

"Chci všem jenom vzkázat, že Karlton byl neuvěřitelně úžasný chlapec," řekla před soudem v Newcastlu jeho zdrcená matka Lisa. "Bylo to moje jediné dítě a ke všem lidem byl nesmírně laskavý. Tahle tragická nehoda ho vzala nám všem, kteří jsme ho bezmezně milovali," sdělila podle deníku Daily Mail.

Tragická smrt předškoláka otřásla Velkou Británií natolik, že se po dvouměsíčním vyšetřování rozhodli policisté vydat veřejné varování pro všechny rodiče, píše web Mirror. Koroner James Thompson, který zjišťoval detaily úmrtí malého chlapce, proto vyzval úředníky z odboru veřejného zdraví ve městě Newcastle, aby informovali rodiče o nebezpečí, které heliové balonky pro děti představují. "Je to největší noční můra každého rodiče," napsal také. 

Podle oficiálního vyšetřování se chlapec při pokusu přetáhnout si balonek s dinosaurem přes hlavu nadýchal velkého množství helia, což způsobilo hypoxii v mozku, tedy nedostatek kyslíku proudícího do jeho hlavy. Hlavní policejní vyšetřovatelka Laura Deftyová poznamenala, že nehodě v dané situaci nešlo nijak předejít. "Ty balonky se prodávají úplně všude. Nemyslím si, že by se tomu dalo nějak zabránit," míní. 

Párty u bazénu málem skončila smrtí. Dvouletého chlapce resuscitoval policista (7/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.