Chlíbek určil, kde mají Češi nosit roušky. Předpovídá nárůst nakažených covidem

Podle posledních zveřejněných čísel ministerstva zdravotnictví bylo v Česku od září zhruba 32 tisíc lidí nakažených covidem-19. Epidemiolog Roman Chlíbek z Vojenské lékařské akademie Jana Evangelisty Purkyně v Hradci Králové se domnívá, že skutečná čísla jsou ale podle něj zhruba čtyřikrát až pětkrát vyšší, než statistiky uvádí.

"Uvedená čísla jsou reálná, skutečná jsou ale samozřejmě vyšší, než se hlásí. Souvisí i s tím, že průběh covidu už bývá mírnější, díky tomu, že řada lidí jej prodělala, řada lidí je očkovaná, a to z minulosti i několika dávkami, a řada lidí ani k doktorovi vůbec nejde," uvedl s tím, že i kvůli tomu, že si méně lidí dělá antigenní testy, často se onemocnění zaměňuje například s chřipkou. 

Příznaky současně převládající varianty koronaviru ale podle něj zůstávají víceméně stejné jako dřív. "Mezi ně patří bolesti hlavy a vysoká horečka, později se k nim přidává kašel. Někteří lidé mohou mít potíže s dýcháním a dušností a pořád platí změna nebo přechodná ztráta chuti a čichu," vyjmenoval. V poslední době se k nim dle něj častěji přidává i nechutenství a výraznější únava než u chřipky, se kterou nemoc lidé už v posledním roce častěji zaměňují. 

[chooze:article;value:526197]

​Do Vánoc jen mírnější nárůst

Z aktuálních statistik údajně vyplývá, že nárůst případů tohoto onemocnění ve společnosti mírně narůstá. "Nárůst je pozvolný. Přitom sezóna a všechny podmínky jsou pro šíření respiračních virů jsou v tuto chvíli ideální," dodal. Neočekává ale dramatický rozvoj epidemie před vánočními svátky. "Do Vánoc bych to považoval za klidnější období, po Novém roce se ale samozřejmě můžou objevit určité nárůsty, u covidu se může stát, že právě tehdy se může objevit větší nárůst," doplnil s tím, že obzvlášť u dětí podobný vývoj předpokládá v případě chřipky. 

Právě větší rozšíření respiračních chorob v zimních měsících by mohl vést k návratu roušek. "Dovedu si představit, že v regionech, kde mají třeba zaznamenaný i v nemocnicích zvýšený výskyt covidu a mají každý den příjmy hospitalizovaných, budou na vybraných odděleních pro návštěvy povinné respirátory," zmínil. Zvlášť na onkologických odděleních a pokojích s pacienty s oslabenou imunitou to podle něj je naprosto logické. 

[chooze:article;value:529204]

"Ještě není po všem"

​Nasadit respirátory možná bude nutné okolo Vánoc i v domovech pro seniory. "V domovech důchodců si dovedu představit, že přechodně zavedou pro návštěvy používání respirátorů," zmínil. V přeplněných tramvajích a autobusech považuje nošení roušek za zodpovědné, ale v nejbližších měsících to podle něj není plošně nutné. 

Chlíbek si rovněž myslí, že je i navzdory jen mírnému nárůstu vhodné se nechat očkovat, a to jak na covid-19, tak na chřipku. Nesouhlasí totiž s výkladem americké vědecké analýzy, podle níž by kombinace obou vakcín mohla být nebezpečná. "Ta analýza, která poukázala na možné nepatrně zvýšené riziko cévní mozkové příhody, byla provedená zejména u těch seniorních lidí ve věku nad 85 let, na druhou stranu ale víme, že to bylo u samostatné covidové vakcíny například od firmy AstraZeneca, která se u nás nepoužívá," podotkl. Podle něj existují další důvěryhodné studie, podle kterých je riziko ohrožení života mizivé. 

Kvůli obavám ale podle epidemiologa není od věci očkovat se několik týdnů po sobě, což doporučuje zvlášť seniorům. "Je smutné, že když lidé vnímali, že končí pandemie, a mají pocit, že je po všem. S covidem rozhodně není po všemPořád je výskyt větší než u chřipky a pořád umírá daleko více lidí na covid než na chřipku. Přesto se lidé nechávají očkovat více proti chřipce než proti covidu," stěžuje si. "Jednoznačně proto doporučujeme stále obě očkování a stále je čas jak na chřipkové, tak na covidové očkování," dodal. 

Covid v Česku slábne. Proti novým variantám už se dá očkovat (10/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.