ČHMÚ varuje před klíšťaty. Doporučovaný doplněk stravy vás neochrání, varuje biolog

Aktivita klíšťat je na samém vrcholu, upozorňuje Český hydrometeorologický ústav. Index aktivity klíštěte je na 4. stupni a mapka České republiky je tak téměř celá hnědá. To znamená vysoký stupeň nebezpečí.

​​"Souvisí to s tím, že přirozený průběh výskytu klíšťat má během jarní, letní a podzimní sezony dva vrcholy. A ten jeden bývá právě na přelomu června a července. A křivka jde zpravidla dolů až během červencových veder," říká pro TN.cz Libor Grubhoffer, který je ředitelem Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích.

[chooze:article;value:501502]

​Podle Jana Erharda ze stejné instituce je letošní sezona klíšťat mimořádná kvůli dostatku dešťových srážek. "Mnoho lidí se mylně domnívá, že klíšťata potřebují nějaké vyšší teploty. Ona jsou ale aktivní už od deseti stupňů nad nulou, kromě toho je pro ně zásadní dostatek vlhkosti. Velmi činná jsou letos klíšťata už od poloviny března. Pro jiné roky bylo spíše typické, že jejich křivka aktivity kolísala," uvádí Erhard, který se mimo jiné podílí na výzkumu aktivity těchto škůdců v terénu.

"Kvůli tomu, že hodně pršelo a je vysoká vegetace, jich mnoho nenacházíme, protože se k nim tak snadno nedostaneme. Přesto víme, že například procento klíšťat, které je infekční, se v průběhu doby moc nemění a jde často o lokální záležitost. Riziková je například Vysočina s Jihočeským krajem, kde klíšťatům hraje do karet množství rybníků a řek, v jejichž blízkosti lépe prosperují," připomíná Erhard.

[chooze:article;value:507297]

​"Je ale zásadní rozdíl mezi lymskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou. U boreliózy je infekčních 20 – 25 procent jedinců, u encefalitidy okolo pěti procent. Pravděpodobnost, že u lidí propukne nemoc, je relativně malá. U řady z nich dobře zafunguje jejich imunitní systém a nenakazí se ani od infekčního klíštěte," vysvětluje vědec.

Redaktorovi TN.cz v pátek v jedné pražské lékárně doporučili, aby se mimo jiné před klíšťaty chránil použitím B-komplexu forte. Libor Grubhoffer je nicméně vůči takové možnosti skeptický.

"To je naprostý nesmysl a jde spíše o mýtus. B-komplex by fungoval jedině v tak vysokých koncentracích, že by vás bylo natolik cítit, že byste vůbec neobstáli ve společnosti lidí. Totéž platí o pivu, které je díky kvasinkám také spojované s produkcí vitaminu B," upozorňuje ředitel Biologického centra AV. Naopak účinnou ochranou mohou být repelenty. Grubhoffer také upozorňuje, že na očkování proti encefalitidě není nikdy pozdě, tedy ani teď – na začátku léta.

Nová aplikace ukáže, kde jsou klíšťata. Nahlásí také, jestli mají boreliózu (5/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.