ČHMÚ vydal novou výstrahu. Udeří mrznoucí mlhy, hrozí další nehody

[chooze:gallery;value:34609]

Na silnicích v Česku to v pondělí ráno pořádně klouzalo a v noci na úterý to bude podobně. Může za to tvorba námrazy, a to hlavně z mrznoucí mlhy. Ale nejen z ní. "Záludnost tohoto jevu je v tom, že se vyskytuje za vhodných podmínek právě i za jasné oblohy," vysvětlili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na síti X.

Kvůli mrznoucím mlhám a námraze vydal ústav i výstrahu. Ta se týká západních a jižních Čech, Kraje Vysočina a také Znojemska. Platit má od pondělní 22. hodiny do úterních 11 hodin. 

I když Česko prochází oblevou, v noci se teploty stále dostávají pod nulu a zvláště povrchy silnic jsou pořád ještě silně promrzlé. Námraza se tak na nich tvoří velmi snadno.

V pondělí ráno způsobil tento jev velké množství nehod napříč Českem. Bouralo se například i v Libereckém kraji. "Od rána hasiči vyjeli k šesti dopravním nehodám, z toho třikrát to bylo na komunikaci I/35 mezi Libercem a Turnovem," uvedl na síti X tamní hasičský záchranný sbor s tím, že ve Cvikově jeho příslušníci zasahovali u nárazu auta do stromu. 

[chooze:article;value:539265]

K další nehodě došlo na Vysočině. "Před půl sedmou ráno jsme přijali oznámení o střetu dvou osobních vozidel, ke kterému došlo na Jihlavsku na silnici II/405 mezi obcemi Brtnice a Příseka. Dle současných informací došlo při dopravní nehodě ke dvěma zraněním. Na místě zasahují složky IZS," informovala před osmou ráno mluvčí policistů Jana Kroutilová.

A problémy na silnicích hlásili i hasiči z Ústeckého kraje. "Jednotka ze stanice Most vyjela k dopravní nehodě tří osobních aut na zledovatělé silnici u obce Korozluky. Při nehodě bylo šest lidí zraněno. Silnice je uzavřena," napsali na síti X. "Jednu nehodu za druhou," pak podle svých slov museli řešit také pardubičtí hasiči.

[chooze:article;value:539335]

"K dopravní nehodě osobního automobilu, který skončil na střeše mezi obcemi Cerhenice a Velim, vyjeli profesionální hasiči z Kolína a dobrovolní z Peček. Jedna osoba skončila v péči záchranářů," upozornili jejich kolegové ze Středočeského kraje. Další nehody hlásili ze Střihova, Milovic a Benátecké Vrutice na Nymbursku, Velvar a Zlonic na Kladensku, Benátek nad Jizerou na Mladoboleslavsku, Mělnického Vtelna na Mělnicku, v obci Svatý Mikuláš a u Krchleb na Kutnohorsku a též u Kolína. Smyk na rozestavěném mostě na Rakovnicku si pak vyžádal dva životy.

"Zdravotnická záchranná služba byla během pondělního rána volána v průběhu půldruhé hodiny k sedmi dopravním nehodám, které se odehrály v Ostravě a na Opavsku. Zraněno při nich bylo celkem devět osob. Všechny byly při vědomí a mimo přímé ohrožení života. Někteří účastníci však byli zaklíněni a následně vyprošťováni," informovali zase moravskoslezští záchranáři.

V půlce ledna v Česku udeřila ledovka. Dálnice blokovaly nehody kamionů, platil nejvyšší stupeň výstrahy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.