ČHMÚ vydal výstrahu. Kvůli úmorným vedrům v Česku hrozí nebezpečí požárů

Varování před požáry platí pro téměř celé Česko. Důvodem je sucho a vysoké teploty v předešlých dnech. "V důsledku dlouhotrvajícího sucha hrozí vysoké nebezpečí vzniku požárů, které se mohou rychle rozšířit a způsobit velké škody a ohrozit lidské životy," varují meteorologové.

ČHMÚ doporučuje v lesích i jinde v přírodě nerozdělávat oheň, nevypalovat trávu, nekouřit a neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. "Dále se řiďte místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány, a dbejte na úsporné hospodaření s vodou," nařizují meteorologové.

[chooze:article;value:509471]

Výstraha před požáry platí i přes nedávné deště. "V důsledku spadlých srážek se riziko vzniku a šíření požárů na některých místech snížilo. O víkendu očekáváme počasí na většině území beze srážek, a navíc se rozfouká přechodně čerstvý vítr. Proto na většině území zůstává výstraha beze změny až do odvolání," upozornil ČHMÚ.

Meteorologové také radí, aby lidé šetřili vodou, přitom na Moravě by se v příštích dnech osvěžení v podobě napuštěného bazénu obzvlášť hodilo. "V neděli do Česka začne proudit teplý vzduch od jihozápadu. Teploty na jižní Moravě mohou překročit i 31 °C," upozornil ústav.

Extrémní vedro rozpálilo Česko. Záchranáři vyjížděli i k několika kolapsům:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.