ČHMÚ vydal výstrahu před mrazem. Následky mohou doznívat měsíce

I přes mírné ochlazení denní teploty příští týden budou stále jarní. V prvních dnech budou v maximech dosahovat deseti stupňů a od středy pak opět porostou. Zato noci a rána budou chladné. Teploty klesnou až k -5 stupňům Celsia. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tak vydal výstrahu před mrazem ve vegetačním období. 

Propad teplot pod bod mrazu totiž může výrazně uškodit rostlinám. "Noční teploty mezi -1 a -5 °C mohou poškodit kvetoucí ovocné stromy," uvádí ČHMÚ. Výstraha platí na velké části České republiky v polohách do 400 metrů nad mořem, a to od půlnoci na pondělí až do středeční deváté hodiny dopolední. 

"Nebezpečí poškození vegetace," varuje ČHMÚ. ​Ovocnáři, a tím pádem i zákazníci, mohou následky pocítit i za několik měsíců při sklizni. 

​Vzhledem k letošnímu nadprůměrně teplému únoru totiž řada ovocných stromů rozkvetla mimořádně brzy. To je příklad meruněk, které na jihu Moravy vykvetly o měsíc dřív, což je dosavadní rekord. TN.cz o tom tento týden informovalo v článku zde

[chooze:article;value:546594]

Odborníci a farmáři z toho ale nadšení nebyli, měli totiž důvodné obavy z mrazíků. "Meruňky jsou mezi ovocnými stromy druhem, který vykvétá jako jeden z prvních a kvůli tomu je ohroženější jarními mrazy," řekla bioklimatoložka Lenka Bartošová. To potvrzuje i valtický farmář Miroslav Kostiha, podle kterého je promrznutí meruněk v posledních letech opakujícím se problémem. Jejich úroda je tak i letos ohrožena. 

"V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik/orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot (zpravidla před východem slunce) nebo dýmování/zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů," radí ČHMÚ. 

Teplé počasí popohnalo nejen stromy, ale i cyklisty, kteří už vyrazili na silnice a cyklostezky: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.