ČHMÚ vydal výstrahu. Vedro bude nesnesitelné, lidem hrozí nebezpečí

[chooze:gallery;value:36829]

Do střední Evropy postoupila od severozápadu slábnoucí tlaková výše. "S ní bude spojené slunečné, bezoblačné počasí s teplotami atakujícími v úterý v Čechách až 30 °C a ve středu až 34 °C," uvedl ČHMÚ na sociální síti X.

Z důvodu vysokých teplot meteorologové vydali od středečního poledne výstrahu pro 13 ze 14 krajů. Ta by měla platit až do osmé hodiny večerní. Jediný kraj, pro který výstraha neplatí, je Moravskoslezský. "Nejtepleji bude pravděpodobně ve středních Čechách a na jižní Moravě, nejchladněji pak na severu a severovýchodě republiky," upřesnil ČHMÚ. 

[chooze:article;value:566579]

Ústav lidem doporučuje, aby v takto horkém počasí hlavně dodržovali pitný režim. "Zvyšte konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je dobré kombinovat s minerálními vodami," uvedli meteorologové.

Lidé by měli také omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách a naopak by neměli nechávat děti a zvířata na přímém slunci, obzvlášť v zaparkovaných autech.

[chooze:article;value:565662]

Horka trápí nejen Česko, ale i například státy na Pyrenejském poloostrově. V přílivu velmi teplého vzduchu tam naměřili teploty přesahující 40 °C. "Nejvyšší teplota Španělska i celé Evropy byla v pondělí změřena ve městě Andújar v Andalusii, kde bylo 44,5 °C," upřesnil ČHMÚ.

Vlna veder bude pokračovat na Pyrenejském poloostrově i v následujících dnech, zatímco v Česku se začne ve čtvrtek od západu ochlazovat.

Jaké bude v týdnu počasí, rozebrala meteoroložka Dagmar Honsová:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.