ČHMÚ zpřísnil výstrahu. Část Česka potrápí úmorná vedra, hrozí i požáry

Výstraha před vysokými teplotami platí do nedělního poledne pro Prahu a část Středočeského, Plzeňského, Ústeckého a Libereckého kraje. Podle meteorologů rtuti teploměrů odpoledne překročí tropických 31 °C.

Výstraha na sobotu:

Tím to však nekončí. V sobotu meteorologové varování zpřísnili a rozšířili. Výstraha před velmi vysokými teplotami platí od nedělního poledne do 21:00 pro Prahu a část Středočeského, Plzeňského, Ústeckého a Libereckého kraje. Odpolední teploty se zvednou i nad 34 °C. Právě úmorná vedra mohou způsobovat velkou zátěž pro lidský organismus a hrozí také nebezpečí přehřátí a dehydratace.

"Doporučujeme dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených a nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Věnovat také zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům," radí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

[chooze:article;value:512061]

Ve stejnou dobu navíc teploty nad 31 °C potrápí také část Středočeského, Plzeňského, Ústeckého, Libereckého a Olomouckého kraje a celý Jihočeský, Karlovarský, Ústecký, Královéhradecký, Pardubický, Jihomoravský a Zlínský kraj a Vysočinu.

Výstraha na neděli:

Požáry

Až do odvolání navíc platí kvůli velkému suchu výstraha před požáry pro celé Česko. ČHMÚ proto doporučuje v nadcházejících dnech nerozdělávat oheň v přírodě, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zemi a nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. "Dále se řiďte místními vyhláškami a zákazy a dbejte na úsporné hospodaření s vodou," radí meteorologové. 

Výstraha před požáry:

​Sucho přidělává starosti zemědělcům. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.