ČHMÚ zpřísnil výstrahu: Povodně hrozí i v Brně, Praha zavřela Čertovku

[chooze:gallery;value:34244]

Vlivem vydatných srážek a tání sněhu se zvedají hladiny na mnoha tocích, a to zejména v Čechách. Třetí povodňový stupeň je momentálně hlášen na několika českých řekách. Před povodněmi je v platnosti také výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), která platí až do odvolání. Aktuálně hydrologové z ČHMÚ hlásí třetí povodňový stupeň na desítkách míst napříč republikou.

"Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace, může omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku," upozornil Český hydrometeorologický ústav, který v pondělí večer rozšířil výstrahu před povodněmi i na Brno. Výstraha je tak kromě Jihomoravského kraje platná také pro kraj Pardubický, Liberecký, Karlovarský, Ústecký, Středočeský, Královéhradecký, Jihočeský, Olomoucký a Kraj Vysočina. 

"V následujících hodinách během pondělí (25. 12.) očekáváme postupnou stabilizaci situace na tocích v západní části Čech. Naopak vzestupy, nebo kolísaní hladin očekáváme zejména u toků odvodňujících severovýchodní horské oblasti a Českomoravskou vrchovinu," oznámili meteorologové.

​Velká voda způsobuje problémy i hasičům. Na Karlovarsku na Štědrý den zachraňovali několik lidí. "Před půl osmou hodinou v neděli ráno volali na tísňovou linku lidé ze zahrádkářské kolonie v karlovarské části města Doubí, že voda z řeky Ohře jim již zaplavila prostor kolem chaty a je již i v chatě. Oznámili, že nemají možnost se bezpečně dostat pryč z chaty a zároveň že u nich je jedna osoba nevidomá. Hasiči ze zatopené oblasti na člunu zachránili celkem pět osob, jednalo se o osoby, které chaty v této oblasti využívají k trvalému bydlení," informovali na facebooku hasiči.

V Libereckém kraji hasiči od Štědrého večera a během nočních hodin řešili v souvislosti s počasím a odtáváním sněhu doposud více než 30 událostí. Většinou se jednalo o čerpání vody z objektů (nejčastěji na Semilsku), provádění protipovodňových opatření a monitoring vodních toků,“ uvedli na sociální síti X. Počasí zaměstnává i hasiče z Královéhradeckého kraje, kde musely jednotky vyjíždět už ke stovce případů.

​Hrozba povodní má přetrvat po celé vánoční svátky. Podle výstrahy ČHMÚ bude nejvyšší stupeň povodňové aktivity trápit i v následujících dnech Karlovarský (Karlovy Vary), Ústecký (Kadaň), Pardubický (Chrudim, Králíky) a Olomoucký kraj (Litovel, Mohelnice, Olomouc, Šumperk, Zábřeh). Výstraha platí až do odvolání.

[chooze:gallery;value:34258]

Domácnosti bez proudu

Kvůli silnému větru a sněžení evidoval E.ON k nedělní šesté hodině ranní zhruba 28 500 domácností bez elektřiny. Ve 12:40 bylo stále 6 000 odběrných míst bez proudu. Večer klesl počet domácností na několik stovek.

"Během včerejšího dne se nám podařilo opravit drtivou většinu poruch z noci z pátka na sobotu a sobotního rána. Nicméně nepřízeň počasí zapříčinila další poruchy a tím i výpadky dodávek elektřiny. Na západní části našeho distribučního území byl příčinou hlavně silný vítr. Na Vysočině, jižní Moravě a Zlínsku je to pak především hustý a těžký sníh. V obou případech pak dochází k pádům větví a stromů do vedení a následně pak k poškození distribuční sítě, kdy stromy nebo větvě utrhávají izolátory nebo strhávají vodiče i sloupy elektrického vedení. Na Moravě se potýkáme také s těžkou dostupností míst poruch," popsal v neděli mluvčí E.ONu Roman Šperňák.

[chooze:article;value:534430]

"V Jihočeském kraji je aktuálně omezeno zhruba 900 domácností na Prachaticku, Strakonicku a Českokrumlovsku. Z ranních omezení už zbývá jen zhruba 400 domácností. Na Strakonicku se objevila jedna nová porucha kolem poledne (470). Na Vysočině je s omezením dodávek zhruba 1 500 domácností. (Z ranních více než 3 000). Nejvíce na Pelhřimovsku (900) a v okolí Velkého Meziříčí (360). Na jižní Moravě je bez dodávek elektřiny zhruba 70 odběratelů. Nejvíce v okolí Brna (50). Ve Zlínském kraji je situace nejsložitější. Bez dodávek je zde přes 4 200 odběratelů. Nejvíce na Zlínsku (1 200) a dále pak v okolí Otrokovic (700), Slavičína (1600), Kroměříže (169) a Uherského Hradiště (700)," vyjmenoval Šperňák.

Varování před lavinami

Horská služba varuje před lavinami nejen v Krkonoších, ale také v Jeseníkách. V obou případech platí třetí stupeň lavinového nebezpečí. Riziko, že se sníh uvolní, je značné.

Na hřebenech Krkonoš aktuálně leží 100 až 140 centimetrů sněhu. Za posledních 24 hodin přitom připadlo dalších 20 centimetrů nové pokrývky. V Jeseníkách pak v oblastech okolo 1300 metrů nad mořem leží do 70 centimetrů sněhu.

[chooze:minuta;value:7a1941d2-1d61-4cc9-b79f-c9b1113ffedb]

Stoupá i hladina řeky Sázavy. Podívejte se na video z místa:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.