Chmurná předpověď ekonomky: Už jsme za bodem zlomu a není cesty zpět

Ekonomy prognózy nepřekvapily. "Toto jsou očekávaná čísla. Česká republika je na tom hůř než průměr Evropské unie kvůli propadu spotřebitelské poptávky. Střední a nižší třída u nás už musela pořádně šlápnout na brzdu," uvádí hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. Podle něj se ale vyhlídky mohou zlepšit, pokud se například podaří udržet trend klesajících cen energií.

Mírný pokles ekonomiky očekává ekonomka Markéta Šichtařová. "Podle mě to bude do jednoho procenta. V poklesu jsou už nyní český průmysl, stavebnictví i spotřeba domácností. Některé podniky budou bankrotovat. Česká vláda situaci zhoršuje tím, že má v deficitu veřejné finance a napomáhá inflaci. Skrze zadlužování stát pořád uvolňuje do oběhu další peníze, což podporuje inflaci," říká ekonomka. "Už jsme za bodem zlomu a není cesty zpět. Inflaci si budeme muset prožít, protože je v oběhu hodně peněz," informuje.

[chooze:article;value:482772]

​Dozvuky covidu

Podle Šichtařové jsou lidé současnou situací nemile překvapeni. "Mnoho z nich si myslelo, že už odstartuje ekonomický růst a dostaneme se na předcovidovou úroveň. Teď zažíváme recesi, kterou jsme tady měli mít během lockdownu. Tehdy se ale nedostavila," vysvětluje ekonomka.

"Pocitová recese přichází až teď, protože během koronakrize Babišova vláda dala lidem mnoho peněz v programech jako Antivirus," ukazuje ekonomka na paradox, že za covidu ekonomika stála, přesto se někteří lidé mohli cítit tak, že bohatnou.

"Pocit chudoby, který měl přijít tehdy, přichází teď. A je to jen odložené v čase. Ale svou vnitřní logikou to spadá do tehdejší doby," podotýká Šichtařová.

Nezaměstnanost

Česku už začala mírně růst nezaměstnanost a tento trend bude podle Šichtařové pokračovat. "Určitě se nedobereme k dvoucifernému číslu v procentech. Ale potřebovali bychom nezaměstnanost okolo deseti procent, aby došlo k ozdravení ekonomiky a zbankrotovaly některé firmy. Tím by se uvolnila pracovní síla perspektivnějším podnikům," uvádí ekonomka. Vhodné by podle ní bylo, aby propouštěl i stát. "Ten je už natolik přebujelý, že jeho zaměstnanci chybí v soukromých firmách," upozorňuje.

Silná koruna

Kurz české měny trhá rekordy. "Česká národní banka bojuje proti inflaci chytře tím, že udržuje silnou korunu intervencemi. Všichni spekulanti z celého světa teď vědí, že máme vysoké úrokové sazby na úrovni sedmi procent. A naše centrální banka bude udržovat silný kurz koruny, aby nezvýšila inflaci," říká ekonomka.

"Spekulanti mají šanci na vysoký kurzový a úrokový zisk bez rizika ztráty. Silná koruna ale nevydrží dlouho, protože na jaře budou nadnárodní firmy posílat zisky do zahraničí. A to může korunu zase trochu srazit dolů," dodává Šichtařová. Nakupovat cizí měny na dovolenou by proto Češi měli už teď.

Ministr Stanjura hledá peníze do rozpočtu. Zaměřil se na spoření, daně i penze:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.