Moderní bydlení

Chorvaté brojí proti špatně oblečeným turistům. Vyvarujte se jedné zásadní chyby

Obyvatelé chorvatského Zadaru se bouří proti polonahým lidem v ulicích svého města. Podle některých je takové oblečení mimo pláž zkrátka velmi nevhodné. Přesto je spoře oděných lidí mezi zadarskými domy dost. Často jde o zahraniční turisty, ale týká se to i Chorvatů. Upozorňuje na to například tamní web 24sata.

Už před dvěma lety tamní turistické centrum rozjelo letákovou kampaň s cílem podobné chování omezit. "Přestože to v Zadaru není oficiálně zakázáno, žádáme vás, abyste respektovali místní tradici a kulturu, abyste v době, kdy nejste na pláži, byť jen na krátkou dobu, nenosili pouze plavky. Děkujeme a přejeme příjemnou dovolenou v Zadaru," je na plakátech a letácích napsáno v pěti jazycích.

[chooze:article;value:565361]

​Lidí chodících po Zadaru v plavkách od té doby sice ubylo, ale rozhodně nezmizeli. Problém se přitom týká jak mužů, tak žen. "Nevhodné oblečení není jen otázkou estetiky, ale slušnosti a zodpovědného chování k hostitelům a ostatním turistům a mělo by alespoň do určité míry odrážet respekt k prostředí, ve kterém se lidé nacházejí," doplnil pro web Index zástupce turistického centra Mario Paleka.

"Plavky jsou vhodné na pláže, koupaliště a další destinace související s vodou, ale jejich nošení v centru města není v souladu se společenskými normami," dodal Paleka a zdůraznil, že Zadar je město s dlouhou historií zapsané na seznam světového dědictví UNESCO. 

[chooze:poll;value:e6c0770661dcab27e2d71fa6bac34ca6163acb7b;layout:tn_nova]

Chorvatské pláže jsou rájem českých turistů. Pobyt se tam ale může prodražit:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.