Chorvaté hodnotí sezonu: porod v kaňonu, bosí lidé na vrcholcích hor. Češi nejsou nejhorší

Záchranáři v Chorvatsku měli během prázdninové sezony plné ruce práce. Mezi jejich poslední zásahy patří ten úterní, kdy starší maďarský pár poblíž města Novi Vidolski dostal doslova bláznivý nápad. Muž se ženou se totiž uprostřed bouřky vypravili na nedaleký ostrov San Marino a jako dopravní prostředek jim podle webu danas.hr posloužila obyčejná nafukovací matračka.

Zachraňovat je v náročném počasí musela správa místního přístavu.

[chooze:article;value:519680]

​Chorvatští záchranáři asistovali během léta ale také například u porodů v kaňonech nebo pomáhali lidem bez bot na vrcholcích hor. Tamní záchranné složky nicméně přiznávají, že mezi těmi, kterým pomáhaly nejčastěji, byli hlavně domácí obyvatelé.

Jedny z nejdramatičtějších chvil ale zažila na Jadranu skupinka dvou žen a dvou dětí z Česka a Slovenska. Kromě spáleného lesního porostu bylo tehdy poškozeno několik domů, shořelo také sedm aut.

Všichni uvízli při červencovém požáru u Šibeniku. "Děti plakaly, ženy byly v šoku. Volal nám majitel bytu, který nebyl doma, a prosil nás, abychom je zachránili, protože se skupinka neodvážila opustit dům. Pokud jste viděli fotky shořelých aut, tak některá z nich patřila jim," uvedl hasič Mario Jozić pro net.hr.

Obří požár v Chorvatsku. U Šibeniku hořela auta i domy, Jadranská magistrála stála (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.