Chorvaté nastražili na turisty past. Musí na pláži platit nesmyslný poplatek

Prostor pro zapůjčení ručníků na pláž. Tak nazval majitel baru na pláži ve Vodici svůj nový podnikatelský plán. Za to, že si položí na pláž vlastní ručník, zaplatí turisté 4 eura, tedy něco málo přes 100 korun, informoval web deníku Slobodna Dalmacija.

Podnikatel tvrdí, že nejde o pláž, ale o soukromý pozemek, který se přitom nachází pouze asi deset metrů od samotné pláže. "Vlastník a koncesionář tam mohou také účtovat poplatky třeba i za zdejší vzduch, pokud chtějí," řekli pracovníci baru webu morski.hr. "Nepotřebujeme k tomu žádné povolení," dodali.

[chooze:article;value:564875]

​Kdo bude chtít využít pláž a rozhodne se pro větší pohodlí, stejný bar nabízí k pronajmutí lehátka. V takovém případě už budou muset návštěvníci sáhnout hlouběji do peněženky. Běžné lehátko je totiž vyjde na 10 eur (asi 250 korun), to se stříškou dokonce na 43 eur (zhruba 1 100 korun).

Jak však portál morski.hr píše, aby mohli podnikatelé něco takové účtovat, musí k tomu mít registrovanou firmu, a navíc musí vystavovat faktury, což se podle webu v tomto případě neděje. Proto už příslušné kontrolní orgány začaly kauzu vyšetřovat.

Na ceny v přímořských letoviscích v Chorvatsku si stěžuje stále více lidí, a to nejen zahraniční turisté. Kroutí nad nimi hlavou i samotní Chorvaté. "Na sociální síti zveřejnil muž příběh z ostrova Pag. "Jeho syn si tam pronajal byt na dovolenou. Majitel na něj hned po příjezdu vyrukoval s 'ceníkem zničených věcí'. Když host některou položku z tohoto seznamu poškodí, přijde ho to draho," napsal Jutarnji list

V poměrně rozsáhlém ceníku je obzvláště bizarní požadavek, podle kterého hosté zaplatí 150 eur (bezmála 4 000 korun) za zapnutí klimatizace bez vědomí majitele.

Zmapovali jsme pro vás cestu z Chorvatska. Na dálnici si připlatíte: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.