Chorvaté se bouří proti speciální dani z kávy. Stojí dvakrát tolik než v Itálii

Říká se, že jen někdo velmi odvážný nebo hloupý by se postavil mezi Chorvata a jeho kávu. Podle průzkumů pije v zemi tenhle nápoj přes 90 procent obyvatel. Jenže teď po zavedení eura si tamní obyvatelé i restauratéři stěžují na drahotu.

"K základní 25procentní DPH je zavedená speciální 10procentní daň. Nahlíží se na to de facto jako na luxusní zboží," uvedl ekonom Petr Studnička.

Mnozí nad tím, že je káva zdaněná stejně jako třeba luxusní auta, kroutí hlavou. Jen loni na dani z kávy vybrala chorvatská vláda v přepočtu přibližně 380 milionů korun. Podle některých ekonomů chtěla zalepit díry ve státním rozpočtu.

[chooze:article;value:475234]

"Určitě jedním z důvodů je, že té kávy se v Chorvatsku spotřebuje velké množství, takže to může být dodatečný příjem do rozpočtu," pokračoval Studnička.

Daň vadí také podnikatelům a restauratérům. "V Chorvatsku stojí kilo kávy v průměru 600 korun. Stejný kilogram kávy v sousední Itálii stojí necelou polovinu a to se jedná o úplně stejnou značku. A jen necelou polovinu platí Italové i na daních," řekl Franz Letica, prezident Cechu pracovníků v pohostinství a cestovním ruchu.

[chooze:article;value:454786]

Speciální daň se v některých státech kromě luxusního zboží uvaluje i na nezdravé potraviny jako alkohol, čipsy nebo slazené nápoje. Na kávu ale jen výjimečně. Oblíbený nápoj, kterého se údajně po světě denně vypije dvě miliardy šálků, přitom prý prospívá našemu zdraví.

"Jak na kardiovaskulární systém, tak na předcházení demence, Alzheimerovy choroby, předcházení nádorových onemocnění," vyjmenoval Pavel Kohout z 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a spoluzakladatel Institutu kávy.

Speciální daň z kávy mají kromě Chorvatska už například Belgie, Německo, Dánsko, Lotyšsko nebo Řecko.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.