Chorvaté si to chtějí vyžehlit u turistů. V srpnu vytáhnou eso z rukávu

Polovina letní sezóny je pryč a samotní Chorvaté se zatím nedokážou shodnout, jestli překoná předcovidový rok 2019. Jedni tvrdí, že i přes zdražování a ekonomickou krizi letošní rok pokoří rekord, jiní ale tak optimističtí nejsou. Podle webu narod.hr, který se odkazuje na Chorvatské turistické sdružení, byl letošní červenec srovnatelný s tím loňským. 

Zato ministerstvo turismu hovoří o velmi úspěšném průběhu sezóny. Podle ministryně Nikoliny Brnjacové do Chorvatska zavítalo o 11 procent návštěvníků víc než loni, píše Poslovni dnevnik

[chooze:article;value:513443]

​Příliš se neliší ani skladba turistů – nejvíc jich tradičně přijelo z Německa. Češi jsou šestými nejčastějšími návštěvníky chorvatských letovisek, od začátku roku jich tam zavítalo přes 450 tisíc. Spousta z nich přitom s letošní dovolenou příliš spokojená nebyla.

Redakci TN.cz se ozvalo více Čechů, kteří si stěžovali na znečištěné moře a zdravotní problémy (více se dozvíte například v tomto nebo tomto článku). Velkým tématem už před startem sezóny byl výrazný nárůst cen po přijetí eura. I přes to všechno si mnoho Čechů pobyt v Chorvatsku užilo. 

Mezi nimi například i pan Denis, který byl se svou rodinou na Makarské riviéře. "Bylo to nádherné. Vrátili jsme se na místo po roce, moře bylo krásný, ubytování skvělý a ceny mi nepřišly přemrštěný. Příští rok rozhodně pojedeme zase," řekl. 

Výhled na srpen

Chorvatské turistické sdružení věří, že druhá polovina sezóny bude ještě úspěšnější a země překoná rekord z roku 2019. Podle tamních médií má za sebou Chorvatsko velmi rušný víkend, kdy se na mýtných branách tvořily kilometrové kolony a provoz byl směrem z vnitrozemí k moři velmi hustý. 

[chooze:article;value:513789]

​Například Istrie očekává vrchol sezóny v srpnu. "V červenci jsme týden po týdnu rostli, takže ten poslední jsme byli na hodnotě 290 tisíc hostů za den. V prvním srpnovém týdnu očekáváme překročení hranice 300 tisíc hostů za den," řekl pro deník Glas Istre ředitel istrijského turistického sdružení Denis Ivoševič. 

Snižování cen

Více turistů se Chorvaté snaží nalákat poklesem cen. Podle HRT zlevňují především soukromá ubytovací zařízení. Pronajímatelé apartmánů a domů se tímto způsobem pokouší vyrovnat červencový deficit. "Velké množství pronajímatelů nedokázalo zaplnit kapacity a jejich zařízení bylo více prázdné než plné," vysvětluje Lorena Johnová, prezidentka Asociace rodinného ubytování v Istrii. 

Podle pracovníků v cestovním ruchu nenaplněné kapacity nejsou důsledkem poklesu návštěvnosti Chorvatska, ale nárůstem počtu ubytovacích zařízení. "K jakémukoliv datu najdete v Dubrovníku volných asi padesát nemovitostí. Některé mají jeden, jiné dva apartmány, to je asi stovka ubytovacích jednotek. Ty se pak perou o to, kdo hosta na poslední chvíli uloví," vysvětluje pokles cen majitel agentury pro soukromé ubytování Nino Dubretič. 

[chooze:article;value:515878]

​Srazit ceny musela podle pronajímatele apartmánů v Zadaru Iva Antišina i spousta těch, kteří před sezónou vyšponovali ceny do závratných výšin. S příslibem rekordní návštěvnosti si totiž řada z nich myslela, že o hosty nebudou mít nouzi. Ukazuje se ale, že nabídka ubytování převyšuje zájem turistů. Podle některých odhadů až třetina pronajímatelů má nyní v hlavní sezóně nouzi o hosty. 

"Ti, kteří ceny zvedli bezdůvodně, je zase museli snížit, protože rezervace nejsou takové, jaké očekávali," konstatoval Antišin. Lidé, kteří váhali s dovolenou v Chorvatsku, tak mohou slavit. V srpnu za ni totiž pravděpodobně zaplatí méně než v předešlém měsíci. 

Počasí v srpnu

Co zatím naopak turistům chystajícím se v srpnu na Jadran nenahrává do karet, jsou dlouhodobé předpovědi počasí. Ty naznačují, že v první polovině budou panovat spíše podprůměrné teploty a místy se očekává více deštivo, než je pro tuto roční dobu obvyklé.

"Ve druhé polovině srpna to vypadá na teploty i srážky kolem dlouhodobého průměru," řekl HRT meteorolog Dragoslav Dragojlovič. Průměrné srpnové teploty v Chorvatsku se pohybují od 22 do 30 stupňů. Těm, kteří neholdují pekelným vedrům, tak předpověď slibuje příjemnou dovolenou. 

Chorvatsko jde vstříc bezhotovostním platbám. Na většině míst berou karty (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.