Chorvaté zuří: Je tu tak draho, že raději pojedeme na dovolenou do zahraničí

Chorvatsko dlouho platilo za jednu z nejlevnějších variant pro dovolenou u moře. K Jadranu se po generace sjížděli turisté z celé Evropy, kteří si užívali slunce i moře, a to všechno za relativně nízké ceny.

Tuhle pověst si sice Chorvatsko stále drží, nicméně už to neplatí tak jednoznačně jako dříve. V zemi totiž velmi rychle rostou ceny, a to nejen kvůli inflaci. Hoteliéři i restauratéři využívají velkého zájmu zahraničních turistů i skutečnosti, že země letos v lednu přestoupila na euro, k vyšroubování cen.

[chooze:article;value:508735]

A ceny rostou opravdu drasticky. Už letos v březnu očekával chorvatský portál Dnevnik růst cen za pronájem apartmánu o 30 až 50 procent. Apartmán, jehož pronájem by stál zhruba 1 400 korun za noc, tak letos bude stát 1 900, ale i 2 140 korun za jednu noc.

Obzvlášť drastický je nárůst v porovnání s ostatním balkánskými zeměmi. Jak píše portál Danas, noc ve čtyřhvězdičkovém hotelu v Rovinje může stát i mezi 4 900 a 12 300 korunami. Stejný luxus si lze dopřát v turecké Antalyi za cenu od 2 000 do 6 000 korun za noc.

Chorvati míří do Albánie

V takovém prostředí se nelze divit, že na dovolenou ve své domovině zanevřela i řada Chorvatů, kteří raději volí například pláže v Albánii. "Pokud se podíváme na průměrného Chorvata s průměrným platem, vidíme, že dovolená v Chorvatsku je pro něj prostě příliš drahá," řekla Danasu manažerka záhřebské cestovní kanceláře Ana Magdičová. Týká se to asi 51 procent Chorvatů.

Nejvíc zdražují destinace, které jsou oblíbené u turistů ze západních zemí. Lidé, kteří plánují na své dovolené ušetřit, by se tak měli vyhnout městům jako Zadar, Split nebo Dubrovník. Místo toho stojí za to porozhlédnout se po ubytování v okolních menších městech, která nejsou mezi turisty ze západní Evropy tak vyhledávaná.

Míříte do Chorvatska autem? V reportáži TV Nova se podívejte, na které předpisy si dát pozor:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.