Chorvati jsou v šoku. Čekali nával turistů, některé pláže jsou ale skoro prázdné

Na Jadran dorazila první vlna veder a spolu s ní se Chorvatsko začíná plnit turisty. Letošní sezóna má být rekordní, na některých částech pobřeží to ale zatím na tento trend nevypadá. "Mnoho pláží na středním a jižním Jadranu je prázdných," píše chorvatský deník Danas.  

Makarska, která je jedním z nejoblíbenějších dalmatských letovisek, měla do poloviny června o 25 procent méně hostů v hotelích než loni. V Primoštenu je o polovinu méně turistů než minulý rok. Istrie má červnová čísla horší o 11 %. 

Ne všude je ale situace stejná. Podle dostupných údajů od začátku roku Chorvatsko navštívilo o 17 procent turistů více než loni a lepší červnové výsledky v porovnání s předchozím rokem mají tři přímořské župy: Dubrovnicko-neretvanská, Licko-senjská a Splitsko-dalmatská. 

[chooze:article;value:509271]

​Podle deníku Slobodna Dalmacija turisté v těchto dnech ruší rezervace, což je důsledkem vysokých cen na dalmatském pobřeží a většímu výběru jiných destinací. Například v Egyptě nebo Tunisku je možné strávit all inclusive dovolenou za 600 až 700 eur (cca 14 až 16 a půl tisíce korun) na osobu, zatímco v Chorvatsku za tuto cenu mají návštěvníci polopenzi. 

Nejdráž na chorvatském pobřeží vychází Dubrovník, který je podle deníku městem velmi drahých turistických atrakcí, ale zase levnějšího jídla a nápojů. "Faktem je, že jsme byli ve Středomoří vždy cenově nadprůměrní, navzdory tomu jsme ale vždy měli poptávku," vyjádřila se Nikolina Trojičová z hospodářské komory. Pokud se nenaplní ubytovací kapacity, trh na to podle ní bude reagovat například snížením ceny. 

To už se v některých letoviscích děje, tvrdí Danas. Ceny apartmánů například ve Hvaru nebo na Brači klesají o 20 až 30 procent. V Dubrovníku si zatím na návštěvnost nestěžují. Podle statistických údajů byl obzvlášť květen velmi úspěšným měsícem, kdy do města přicestovalo o 38 % turistů více než loni. 

Na dovolené v Chorvatsku vás letos čeká řada změn:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.