Chorvati opět naštvali turisty. Zpoplatnili to, co bylo vždycky zadarmo

Pokud se v létě chystáte na dovolenou do města Krk na stejnojmenném chorvatském ostrově, ke zvýšeným nákladům si připočítejte také poplatky za veřejné sprchy na plážích, které od 1. června už nebudou zadarmo. Podle chorvatského deníku Danas se město pro tento krok rozhodlo z ekologických důvodů. 

Na ostrově žije dvacet tisíc obyvatel, v sezóně jich tam ale pobývá až 140 tisíc. Region se přitom, podobně jako mnoho dalších v Evropě, v posledních letech potýká se suchem. "Spotřeba vody u sprch, které nejsou zpoplatněny, je čtyřikrát vyšší," vysvětlil starosta Krku Darijo Vasilič. 

Nově tak návštěvníci pláží budou muset za použití sprchy zaplatit dvacet centů, tedy zhruba pět korun. "Sprcha trvá asi třicet sekund," upřesnil Vasilič. 

[chooze:article;value:505601]

"Myslím, že je to dobré rozhodnutí. Není to nijak vysoká částka, a pokud je to z ekologických důvodů, tak je to správné," vyjádřila se k opatření místní průvodkyně Alisa. Ve světě je podle ní běžné, že turisté musí za takové věci platit. 

Přestože město poplatek zdůvodňuje ochranou životního prostředí, do jeho kasy přinese nemalé peníze. V sezóně jej navštěvuje nejméně 120 tisíc turistů. Pokud by měl každý alespoň jednou použít během svého pobytu sprchu na pláži, Krk z toho bude mít 24 tisíc eur, v přepočtu více než 560 tisíc korun. 

Poplatek 20 centů je ještě ta lepší varianta. Loni v létě vedení Istrie vydalo kvůli suchu zákaz používání plážových sprch na celém poloostrově (psali jsme o tom v tomto článku). Povoleno nebylo ani používání pitné vody k mytí aut nebo zavlažování trávníků. 

Podobná opatření, například zákaz sekání trávníků, se v minulosti zaváděla kvůli suchu i v Česku (5/2019): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.