Chorvatská města řeší nezvyklý problém. Místní lidé se dokonce bojí vycházet ven

Opeřenci obsadili splitskou čtvrť Sučidar. Zde zaútočili hned na několik místních obyvatel. "Na konci minulého týdne se dva slétli na mého otce. Ten samý den jsme pak viděli, jak napadli kolemjdoucího. Vrcholem všeho pak bylo, když nám během deštivého dne zaútočili na deštníky," svěřila se jedna z místních žen pro Večernij list. Zároveň doplnila, že problém s vránami měli ve Splitu už minulý rok, avšak letos je to o dost horší.

Podobný problém hlásí i Záhřeb. Podle portálu Danas.hr se nad chorvatským hlavním městem prohání až 800 párů vran. Nejvíce jich má být nad čtvrtí Kněžija, odkud také pochází 90 % případů nahlášených napadení. "Šel jsem ráno se psem, když se na mě vrhly. Létaly mi nad hlavou, což nebylo vůbec příjemné," uvedl pro Danas jeden z obyvatel postižené čtvrti.

[chooze:article;value:552584]

Důvodem, proč jsou vrány agresivní, je podle odborníků aktuální období, kdy tito ptáci přivádějí na svět svá mláďata. Útoky jsou tedy pouhým obranným mechanismem.

Ornitoložka Iva Šoštarič zároveň Danasu sdělila doporučení, jak se chovat, když na takovou agresivní vránu lidé narazí. "Nejdůležitější, stejně jako při setkání s jakýmkoli zvířetem, je zachovat klid, dívat se směrem, ze kterého vrána přilétá a snažit se od ní odejít bez jakéhokoliv náznaku paniky. Můžete nad sebou párkrát mávnout rukama či se skrýt pod tašku nebo deštník, pokud je máte po ruce," uvedla.

Ptáci ovšem nejsou jediným zvířetem, se kterým má Chorvatsko aktuálně potíže. V posledních dnech trápí místní obyvatele i bobři, kteří ničí úrodu zemědělcům.

Levná dovolená v Chorvatsku je minulostí. Češi volí raději jiné destinace (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.