Chorvatská policie k mrtvému dítěti: Pochybili Češi, jeden z nich má jít do vazby

Jak zadarská policie uvedla v pátečním prohlášení, obě rodiny z Česka podle plánu cesty přijely ve středu odpoledne do okolí města Knin.

"U vstupu do označeného nebezpečného prostoru vojenského cvičiště nevyhověl zřetelně zobrazeným písemným varováním v chorvatštině a angličtině a bezstarostně, v domnění, že nedojde k nežádoucím a život ohrožujícím následkům, vstoupil s dítětem do uzavřeného prostoru a umožnil mu vzít nalezené výbušné zařízení a vzít ho s sebou, to pak podezřelý osobně umístil do svého auta," uvedla policie.

Knin je od Bilišane po silnici asi 50 kilometrů. Na první mapě je Knin, na druhé Bilišane:

Podle popisu policie pak rodiny zastavily v Bilišane kvůli poruše. Tehdy mělo dítě vynést výbušninu z auta a ta měla následně vybuchnout. Vyšetřovatelé prozkoumali jak místo tragédie v Bilišane, tak nebezpečnou zónu ve Kninu. Nasbírané materiály nyní zkoumají forenzní experti. Čech má být předán do vazby.

[chooze:article;value:561065]

​Podle otce jedné ze zraněných žen, který ve čtvrtek mluvil s redakcí TN.cz, ale hoch našel něco, co přinesl k autu a to poté explodovalo, v křoví až v Bilišane při zastávce kvůli poruše. Zadarská policie také původně uváděla, že vybuchlo něco uvnitř jednoho z aut. Spekulovalo se o mině i o plynové lahvi. Více si přečtěte v tomto článku na TN.cz

 Rodinný známý o neštěstí v Chorvatsku: Hoch přinesl z křoví granát, vybuchl mu v ruce (20/6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.