Chorvatská ulice hrůzy děsí i místní! Řidiče tam zavede téměř každá navigace

Téměř každého turistu v Trogiru zavede dříve či později GPS navigace do ulice Put Balana. Té je však lepší se vyhnout, dát raději zpátečku a snažit se najít jinou cestu. V opačném případě to může skončit řadou nepříjemností.

Ulice má totiž jednu obrovskou nevýhodu, jak informuje portál Slobodna Dalmacija. Je dlouhá 450 metrů a široká asi dva metry. Marně byste tam hledali i chodník.

[chooze:article;value:512173]

Obyvatelé Trogiru jí přezdívají "ulice obětí GPS". Často se dokonce objevuje v médiích s tím, že tam někdo s vozem uvázl. Zpravidla jde právě o turisty. Pokud se navíc ve městě stane dopravní nehoda, s největší pravděpodobností je to právě v tomto úseku.

Jedná se o jednu z nejrušnějších a nejhlučnějších ulic. Denně jí projedou desítky motorek a skútrů i navzdory tomu, že průjezd zakazují rovnou dvě značky. Povolený je pouze pro rezidenty. S tím si však většina lidí velkou hlavu vůbec nedělá.

Nejhorší situace je podle informací portálu Radio Sarajevo ráno a pak v nočních hodinách. A strach ulice nahání i místním obyvatelům. "Problém je v tom, že v ulici nejsou žádné předzahrádky a majitelé bytů jdou z domu přímo na ulici. Je to velmi nebezpečné, zejména pro děti," uvedl člen městského úřadu Mario Juranovič.

Obyvatelé na protest ve středu zablokovali ulici, to však způsobilo ještě větší problémy. Petici podepsali přitom už v roce 2016. Žádali, aby alespoň dvakrát do týdne regulovala dopravu policie. Před dvěma lety zase místní poslali dopis na magistrát a žádali vyřešení situaci. Navrhovali dokonce vybudování rampy se senzorem, který by umožnil průjezd jen nájemníkům a majitelům bytů. Dosud se ale nic nestalo.

"Řada z nás vychází přímo z obýváku do ulice. Stala se z ní doslova rallye trať. Bojíme se a naše děti také. Každý rok je to horší," postěžovala si obyvatelka města Nina Gruičová.

Dovolená v Chorvatsku podražila. Více se dozvíte v následující reportáži (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.