Chorvatské ceny se utrhly ze řetězu. Za týdenní dovolenou rodina zaplatí majlant

[chooze:gallery;value:31265]

​Chorvatsko bylo dříve považované za cenově přívětivou dovolenkovou destinaci pro Čechy, to už ale neplatí. Už nyní v předsezóně se podle deníku Slobodna Dalmacija pohybují ceny za týdenní ubytování kolem 450 eur (přes 10 a půl tisíce korun) pro čtyřčlennou rodinu. V dubnu ale Češi na Jadran většinou nejezdí. 

"V hlavní sezóně zaplatíte za apartmán pro čtyři v Dalmácii minimálně 80 eur na den. A to třeba na Viru, kde je takových ubytování opravdu hodně. V Zadaru už to za ty ceny nejde, o ostrovech nemluvě, protože tam je třeba připočítat náklady na dopravu a ty mohou být obrovské," vysvětlil Daniel Radeta ze zadarského sdružení nájemníků. 

[chooze:article;value:497147]

Mezi velmi drahé lokality patří například ostrov Vis, Dubrovník, Hvar, Opatija, Rovinj nebo Split. Čtyřčlenná rodina by měla při sedmidenní dovolené počítat s minimálními náklady tisíc eur, v přepočtu přes 23 tisíc korun. V této částce jsou ukryté náklady na ubytování, pohonné hmoty nebo veřejnou dopravu, případně zmrzlinu či kávu. S pravidelným stravováním v restauracích by ale byla ještě vyšší. 

Mezi levnější oblasti podle Radety patří již zmíněný Vir, Čiovo, Ragoznica nebo Makarská riviéra, kde se dá při trpělivém hledání najít ubytování za přijatelnější cenu. I tam je ale potřeba počítat se zdražením. 

Dragan Brnič z cestovní kanceláře Šiloturist deníku Novi List řekl, že ceny ubytování oproti loňskému roku vzrostly průměrně o 15 procent. Dvoupokojový apartmán na Krku stojí v hlavní sezóně okolo 100 eur za noc (zhruba 2 300 korun). "Pokud je cena nižší, je to buď daleko od moře, nebo v nižší kvalitě. Za necelých 100 eur budete shánět ubytování velmi těžko," dodal. 

Kdo chce podle něj ušetřit, měl by na dovolenou vyrazit mimo hlavní sezónu. Například v červnu nebo v září. "Pokud se vyhnete vrcholu sezóny, můžete narazit na ceny o 30 procent nižší," vysvětlil. 

[chooze:article;value:499049]

​Tami Sokolič z cestovní agentury Veta Trade doporučil Crikvenickou riviéru jako cenově výhodnou lokalitu. "Je zde velká kapacita, takže ceny jsou poněkud příznivější než v některých jiných letoviscích," vysvětlil. Například za Opatiji si návštěvníci dost připlatí. Podle Mirka Buliče z místního turistického sdružení Visit Opatija se cena rodinného apartmánu v hlavní sezóně pohybuje kolem 120 eur za noc, tedy zhruba 2 800 korun. 

Přestože ceny v Chorvatsku rychle rostou, zájem o tuto destinace neklesá. Tamní ministerstvo cestovního ruchu před několika dny oznámilo, že začátek turistické sezóny je skvělý. Od začátku roku do poloviny dubna do Chorvatska přicestovalo 1,3 milionu návštěvníků, což je o 35 % více v porovnání s loňským rokem. 

"Dosavadní výsledky a trendy naznačují, že chorvatský cestovní ruch letos překoná rekord dosažený v roce 2019," pochvaluje si ministerstvo. Největší zájem byl v prvním čtvrtletí letošního roku o Istrii, Kvarnerský záliv a Splitsko-dalmatskou župu. 

Čas letních dovolených se blíží. Lidé mají zájem o obytné vozy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.