Chorvatské město zpřísňuje pravidla. Zakázalo i kufry na kolečkách!

S novými přísnými protihlukovými opatřeními přišla radnice v chorvatském Dubrovníku. Město patří mezi ta, která řeší tzv. overturismus, tedy situaci, kdy je přelidněné turisty a také služby pro ně postupně vytlačují služby pro místní obyvatele. Na brzdu teď pořádně šlápl starosta Mato Franković.

Jedním z opatření, která radnice zavádí, je zákaz tahat po dlážděných ulicích historického centra města kufry na kolečkách. Na hluk, který zejména v noci klapání koleček o dlažbu způsobuje, si podle webu Jutarnji.hr starostovi stěžovali místní. Turisté si tak od letošní sezony musí kufry po Dubrovníku nosit, ale ne nadlouho, od listopadu město dokonce zakáže se s nimi v historickém centru pohybovat!

"Nechají svoje zavazadla na určeném místě a my je, samozřejmě za poplatek, dovezeme na adresu jejich pobytu. A to je jen začátek, naším cílem je vybudovat logistické centrum na letišti, odkud veškerá zavazadla přepraví turistům přímo na adresy jejich hotelů a apartmánů," řekl pro deník Jutarnji Franković.

V rozhovoru pro chorvatskou stanici RTL ale starosta vysvětloval, že turisté se, alespoň prozatím, nemusí bát pokut. "Nikdo nebude pokutován, naším cílem je vzdělávat. Prostřednictvím animovaného filmu chceme vzkázat návštěvníkům, co mohou čekat, když přijedou do Dubrovníku. Neplánujeme je trestat, ale vzdělávat," uvedl starosta. Na film, který bude promítán na palubě letadel chorvatských aerolinií a na výletních lodích, které ve městě budou kotvit, se můžete podívat pod titulkem článku.

[chooze:article;value:506969]

​Starosta také odpovídal na otázku, jak to bude s turisty, kteří do města přijedou autem. Podle něj je Dubrovník sice především destinací, kam se létá, myslí ale i na tyto případy. Poté, co turisté zaparkují, budou muset jít do logistického centra a tam kufry odevzdat.

"Nebudeme rozdávat pokuty návštěvníkům, kteří za sebou v pět ráno táhnou kufry, když spěchají na letadlo, ačkoliv to ubližuje našim občanům, chceme je ale naučit, aby to nedělali, aby obyvatelé centra města měli ráno klid," dodal starosta.

Na paškál přišly i restaurace

Bojovník proti hluku Franković se zaměřil i na restaurace, protože občané si opakovaně stěžovali i na hlasitou hudbu, která je ruší. Město do ulic nainstalovalo hlukoměry. Podle nových chorvatských zákonů totiž za hluk může nově trestat, dříve tato pravomoc náležela hygienickým stanicím. Z měření předminulý víkend vyšla špatně jedna z populárních restaurací na hlavní třídě.

"Naměřený hluk na zahrádce před restaurací byl 73 decibelů, povolená hladina je 55 decibelů," informovalo podle webu 24sata.hr město. Restaurace Cele tak musí na týden zahrádku zavřít, pokutu navíc dostane podnik i jeho provozovatel. Při dalším porušení by byla zahrádka zavřená už na měsíc a při třetím by restaurace ztratila povolení ji provozovat.

Hudebníci navíc v centru Dubrovníku už nesmí využívat žádné zesilovače a reprosoustavy, ale hrát mohou jen akusticky.

[chooze:article;value:506300]

​"Cele je prvním potrestaným, ale určitě nepřestaneme. Pokud se lidé nebudou řídit pravidly, tak jim zahrádky zavřeme. Podle prvotních odhadů kvůli tomu Cele přijde o 70 tisíc euro (1 655 000 Kč), tak ať si příště dají pozor," vyzval starosta.

Dalším jeho cílem jsou dovážkové služby, které zásobují restaurace a hotely. Ty dnes mohou do centra města jen v brzkých ranních hodinách a po městě se smí pohybovat maximálně 10 dodávek naráz. I to chce Franković změnit a nahradit městskou službou, která bude provozovat výhradně elektrovozy a podniky si zásobování budou muset objednávat od ní.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.