Chorvatskem se prohnala silná bouře. Tisíce lidí skončily bez elektřiny

Obyvatelům městečka Bošnjaci na východě Chorvatska bouře, která se oblastí přehnala, sebrala a zničila všechno, co jí přišlo do cesty. Živel prý poničil 90 procent tamních domů a bez elektřiny zůstalo na šest tisíc lidí.

"Už se nám nemůže stát nic horšího než, že umřeme. Jsme ve velkém maléru. Moje ložnice je pod vodou a nemám, kde spát," řekla jedna z obyvatelek. "Všechno se to semlelo tak rychle. Během dvaceti minut jsme přišli o střechu nad hlavou. Bylo to strašné!" dodala další.

Obec leží nedaleko hranic s Bosnou a Hercegovinou. Ani té se bouře nevyhnula. S následky extrémního počasí se potýká i Rumunsko nebo Srbsko.

[chooze:article;value:563195]

​Zatímco, jihovýchod Evropy sčítá škody po bouřích, Řecko naopak trápí lesní požáry. Turisty oblíbený ostrov Kos zachvátily plameny a tisíce turistů se teď musejí evakuovat.

"Odpoledne jsme byli venku a nad horami jsme viděli dým. A když jsme se večer vrátili na hotel, viděli jsme nad kopcem oranžovou záři od ohně. Budou nás evakuovat autobusy do bezpečnějších oblastí. Zatím jsou prioritou rodiny s dětmi a starší lidé, takže si nejsme jistí, jak dlouho tu ještě budeme," popsal Brit Josh Wilkins, který tam je na dovolené.

Útočištěm se pro řadu evakuovaných turistů stal i fotbalový stadion. Řecko přitom asi před dvěma dny zasáhl další ničivý požár, a to v oblasti Athén. O život při něm přišel jeden člověk, popelem lehly desítky domů. S lesními požáry se v posledních dnech potýká i Turecko.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.